Na irácké raketě se podílel i Čech

Na vývoji motoru pro jistou iráckou raketu dlouhého doletu se před válkou v Perském zálivu podle výpovědi někdejšího zetě iráckého prezidenta Saddáma Husajna účastnil Čech. Uvedl to včera internetový list WorldNetDaily v poprvé zveřejněném výtahu z výpovědi, kterou Husajn Kamal učinil v roce 1996 v Jordánsku tehdejším inspektorům OSN.

O Kamalovu výpověď se opíral i americký ministr zahraničí Colin Powell, když 5. února v Radě bezpečnosti OSN vysvětloval, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení. Kamal uvedl, že Irák pracoval na návrhu motoru k jednostupňové raketě o doletu 3000 kilometrů s vertikálním startem. "S doktorem Modherem pracoval na návrhu také jeden český profesor. Práce se uskutečnila před válkou (v Perském zálivu).

... "měli jen návrhy, nic v hotovém stadiu. Po motoru museli pracovat na gyroskopech, palivu a vypouštěcích zařízeních..." citoval WorldNetDaily Kamalovu výpověď. Ve výpovědi se jméno českého profesora neuvádí a identifikována není přesně ani osoba doktora Modhera.

PRÁVO

obsah | svět - svet