Rakouský fond rozdělil mezi Čechy miliardu

Odškodnění za nucené nasazení a otrocké práce za druhé světové války v Rakousku považují diplomaté obou zemí za významné gesto v česko-rakouských vztazích. Rakouský fond doposud rozdělil mezi 10 326 žadatelů bezmála miliardu korun.

Žádosti o odškodnění mohou lidé podávat až do 27. září příštího roku. O výplatu z rakouského fondu Smíření, mír a spolupráce je třeba žádat prostřednictvím Kanceláře pro oběti nacismu, Legerova 22, Praha 2. Nárok je třeba doložit dokumenty nebo jinak hodnověrně prokázat. Dokumenty se rozumí především dobové doklady, vypovídající o věznění, nuceném nasazení, porodu v porodnicích určených nuceně nasazeným dělnicím, ale i dodatečná potvrzení různých institucí, zejména archívů.

Kancelář na svých internetových stránkách www.cron.cz upozorňuje ty, kteří nemají potřebné listiny, že je jim připravena s dohledáním dokumentů pomoci. Za otrocké práce v Rakousku činí odškodnění 230 000 korun, oběti nuceného nasazení v průmyslu dostávají 77 000 korun a lidé nasazení například v zemědělství 44 000 korun. Velká většina žádostí přišla od lidí nasazených v průmyslu, energetice, u živnostníků, na stavbách či u říšských pošt a drah. Lidé dostávají peníze v jediné splátce na rozdíl od Německa, kde jsou dvě. Německo registrace žádostí ukončilo už loni.

(mp)

obsah | svět - svet