Reklama na Česko prý uráží sudetské Němce

Vídeňská regionální organizace rakouské nacionálně-pravicové strany svobodných (FPÖ) napadla bilboardovou kampaň české turistické agentury Czechtourism, která v Rakousku láká k návštěvě České republiky s poukazem na Mozartovy tvůrčí pobyty v Praze.

Podle FPÖ se jedná o "falšování dějin a hanění sudetských Němců". "W. A. Mozart pobýval v Česku pětkrát. A Vy?" stojí na plakátech, které dala v rakouském hlavním městě vylepit organizace Czechtourism.

Praha - německé město?

"To je nejvyšší míra falšování dějin," prohlásil podle agentury APA vyhnanecký mluvčí FPÖ Johann Herzog. Podle něj se tak Češi snaží navodit dojem, že Česko existovalo vždy ve svém nynějším území, "což prokazatelně není pravda". "Mozart samozřejmě nikdy v Česku nebyl," a pokud už, tak byl v "Böhmen" a své tvůrčí touze popustil uzdu "v Praze, která tenkrát platila za německé město", zdůraznil Herzog.

Reklamní kampaň je tak podle něj "urážením obětí" (sudetských Němců). Je zcela nepřijatelné, že "dnes, 50 let po pogromech Čechů na německou národnostní skupinu, dochází k takovému zesměšňování", uvedl mluvčí. Propagační kampaň by proto podle něj měla být pozastavena.

Nemyslete jen na wehrmacht

Vídeňská organizace strany Zelených postoj FPÖ odsoudila. Podle člena městského zastupitelstva Davida Ellensohna obsahuje prohlášení svobodných "slovní výpady", Herzog jen využil zcela neškodnou turistickou kampaň a k ranám hlava nehlava proti sousednímu Česku.

"Zvát Vídeňany do Česka je podle zmateného úzkoprsého politického světa pana Herzoga urážlivým aktem. Kdo při milé, přátelské turistické kampani dokáže myslet jen na wehrmacht a vyhnání, měl by si sám dát pauzu a objednat si někde dovolenou. A nemusel by přitom jet zrovna do Česka," cituje Ellensohna agentura APA.

Také ředitelka vídeňské pobočky Czechtourismu Nora Dolanská tvrzení FPÖ odmítla a potvrdila, že "mozartovská" reklamní kampaň bude pokračovat. "Každý ví, jak je to míněno. Chceme říct, že Mozart velmi rád v našem koutě Evropy pobýval, a na tom je založena reklama," řekla podle APA. Skladatel napsal v Praze dvě opery a byl v tomto městě velmi šťastný, dodala.

Podle ní kampaň, která běží ve Vídni již od června v podobě inzerátů, billboardů a televizních spotů, vyvolala "velmi mnoho pozitivních reakcí". Lidé k nám na jejím základě přicházeli a chtěli navštívit Českou republiku," uvedla.

Již v době debat o jednoslovném názvu českého státu po rozdělení československé federace poukazovali někteří historici na to, že termín Česko se pro společné označení českých historických zemí objevil již na konci renesance, tedy dávno před kolonizací českých pohraničních hvozdů přistěhovalci z německojazyčných zemí.

ČTK

obsah | svět - svet