Kuba označila ČR za šplhouna Washingtonu

Kubánský ministr zahraničí Felipe Pérez Roque ve středu na zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě označil Českou republiku za "opovrženíhodného lokaje Spojených států" a "šplhouna Washingtonu". Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda jeho slova vzápětí odmítl.

Roque svým rozhořčeným projevem reagoval na skutečnost, že právě Praha v letech 1999 až 2001 iniciovala rezoluce komise odsuzující stav lidských práv na Kubě.

V narážce na zmíněné rezoluce Roque prohlásil, že "Spojené státy, zarmoucené a ponížené, se pokusily maskovat své protikubánské pokusy v roce 1999. Tehdy instruovaly vládu ČR - koho jiného, než tak opovrženíhodného lokaje - aby oficiálně předložila text Spojených států, zatímco tato supervelmoc uprostřed obrovských tlaků, hrozeb a vydírání dokázala získat nezbytné minimum hlasů pro směšné odsouzení Kuby," řekl Roque s tím, že "tato fraška trvala až do roku 2001".

"Ale v roce 2002 vláda ČR odmítla hrát nadále nechutnou úlohu šplhouna Washingtonu," zdůraznil dále kubánský ministr.

Svoboda vše odmítl

"Máme zkušenosti s totalitním režimem a víme, co si myslet o kubánských prohlášeních," řekl Svoboda. Zdůraznil dále, že Česko vždy svůj postoj k lidským právům i kritiku jejich stavu na Kubě vyjadřovalo jako vlastní stanovisko a přesvědčení.

"Byl to projev, kde kritika stíhá kritiku a přechází do invektiv," prohlásil dále Svoboda na adresu vystoupení šéfa kubánské diplomacie.

V projevu na zasedání Komise Svoboda vyzval mezinárodní společenství a vlády jednotlivých zemí, aby věnovali otázce lidských práv přinejmenším stejnou pozornost, s jakou se zasazují například o své ekonomické zájmy. Ochrana a dodržování práv člověka jsou podle Svobody v současném světě negativně ovlivňovány hned několika faktory jako například ozbrojenými konflikty, terorismem, ale i přírodními katastrofami.

"I přes názorové rozdíly je základní výzvou pro nové století zajištění více lidských práv než ve století dvacátém, které bylo dosud nejdrsnějším obdobím v lidské historii," zdůraznil český ministr. Žádné jiné století než 20. podle něj nebylo poznamenáno tolika oběťmi, tolika vyhnáními, tolika genocidami a tolika vězněnými lidmi. V Ženevě probíhá jubilejní 60. zasedání Komise OSN pro lidská práva.

JAROSLAV ZBOŽÍNEK, PRÁVO

obsah | svět - svet