Rozhlasové pořady pro českou menšinu ve Vídni připravují i studenti

Studenti gymnázia J. A. Komenského Vídni se podílejí na rozhlasovém vysílání pro českou menšinu, které připravuje rozhlasová stanice ORF. Aktivní je i vídeňský Sokol, který si v rakouském hlavním městě nedávno postavil novou, moderní tělocvičnu.

Od ledna loňského roku si čeští krajané mohli na středních vlnách poslechnout program rádia "Comenius Junior". Na jeho přípravě spolupracovali také studentka českého gymnázia při Škole Jana Ámose Komenského ve Vídni Melanie Hovorková.

Co české rozhlasové vysílání ve Vídni svým posluchačům nabízí?

"Je to pořad pro českou menšinu ve Vídni. Na střední vlně 1476 jsou třikrát týdně české pořady.

Co je jejich náplní?

Rádio pro dospělé, nazvané Radio Dráťák, se zabývá tématy, týkajícími se české menšiny ve Vídni. Do studia zveme hosty z různých spolků, hovoříme také o aktuálních tématech, například o vstupu České republiky do Evropské unie. Další pořad je připravován naší mládeží. Pořad se jmenuje Zvídavý mikrofon a mládež v něm diskutuje o všem možném. Nedávno měli téma, jak se školáci zadluží díky mobilním telefonům, nebo o komunálních volbách pro šestnáctileté. A mládež si pouští i aktuální českou hitparádu.

Ty pořady si připravují sami, nebo jim s tím pomáhá starší redaktor?

Témata si školáci vybírají sami. Je to pátá až osmá třída gymnázia, patnáct až osmnáct let. A pořady připravují v rámci školy.

Jak se naučili pracovat s rozhlasovými technologiemi? Kdo jim v tom pomohl?

ORF jim dal možnost se to naučit ve škole, máme tady technické prostředky.

Znamená to, že vy tam máte i nějaké malé rozhlasové studio?

Ještě ne, máme tady jenom aparát na nabírání, aby mohli dělat rozhovory s učitelkami nebo s hosty. Mohou také stříhat pořady. Na celkové vysílání ale jdou potom do ORF.

Jaký má vysílání ohlas mezi českou menšinou ve Vídni?

Ohlas je velmi dobrý, protože se zabýváme českou menšinou. Máme možnost si všechny naše pořady také přečíst i poslechnout na internetové stránce.

Vysíláte je v češtině, němčině nebo kombinovaně?

Mládež vysílá kombinovaně, v obou jazycích, německy i česky. Pořady pro dospělé jsou v jazyce menšiny.

Zvete si do studia i hosty z Čech?

Ještě jsme neměli příležitost, ale doufám, že budeme mít."

MILENA ŠTRÁFELDOVÁ

obsah | svět - svet