Česká republika rozsvítila vánoční strom v Betlémě

15. prosince 2005 se před kostelem Božího zrození v Betlémě rozsvítil vánoční strom. Stalo se tak díky České republice, která se postarala o jeho nasvícení a výzdobu. Splnil se tak slib ministra zahraničních věcí ČR Cyrila Svobody, který dal starostovi města Betléma Victoru Batrešovi v rámci své listopadové blízkovýchodní cesty.

Symbolického aktu rozsvícení vánočního stromu se v podvečer na náměstí před kostelem Božího zrození v Betlémě ujal šéf kabinetu presidenta Palestinské národní správy Rafiq Husseini, za přítomnosti palestinského ministra zahraničních věcí Násira Kidwy, zástupců diplomatického sboru a médií. Donátora tedy Českou republiku při této příležitosti zastupovala vedoucí styčného úřadu ČR v Ramalláhu paní Eliška Žigová.

Osvícení a ozdobení vánočního stromu není jen pouhým projevem dobré vůle. Je to symbolické potvrzení dlouhodobé vzájemné spolupráce a rozvojové pomoci v hodnotě 4,545 mil. Euro, kterou Česká republika poskytla v letech 1996 - 2003 na realizaci projektu elektrifikace palestinské oblasti Tubas.

Česká pomoc v této oblasti ale nekončí. V současné době finišuje schvalovací řízení dalších elektrifikačních projektů pro vybrané oblasti Západního břehu na období 2006 - 2011, jejichž hodnota převyšuje 1,6 mil. Eur.

MZV

obsah | svět - svet