Bělorusko viní Česko z rozvracení režimu

Mezi Prahou a Minskem se schyluje k novému diplomatickému napětí. Autoritativní režim prezidenta Alexandra Lukašenka prostřednictvím státní televize v neděli obvinil české velvyslanectví z podvratné činnosti v zemi.

Zaměstnanci české ambasády se podle televizní reportáže měli provinit šířením "agitačních materiálů" mezi extremisty.

Záběry zpravodajského pořadu běloruské televize Panorama ukazují budovu českého velvyslanectví v Minsku. Do auta stojícího před budovou nakládá skupinka mladých lidí množství jakýchsi brožur. Na dalším záběru posádku automobilu zadržují policisté.

"K tomu šel komentář, že jde o agitační materiály, které rozšiřujeme. Tvrdil, že my a naše ministerstvo zahraničních věcí porušuje veškeré mezinárodní normy a že jde o hrubé vměšování do vnitřních záležitostí," popsal obsah reportáže vedoucí české diplomatické mise v Minsku Vladimír Ruml.

Zmiňované agitační materiály šířené českým velvyslanectvím jsou ve skutečnosti rezolucí OSN o situaci v oblasti lidských práv v Bělorusku. Ty české ministerstvo zahraničí přeložilo do běloruštiny a se souhlasem Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva poskytuje běloruské veřejnosti.

"Lidé k nám mohou přijít a brožuru si vyzvednout. V tomto případě šlo o aktivisty napojené na demokratické strany," vysvětlil Ruml. "Předpokládám, že běloruská strana si prostudovala příslušnou brožuru a zjistila, že se jedná o naprosto legální věc OSN," dodal.

KLÁRA TYLOVÁ

obsah | svět - svet