Ruskou banku ovládli manažeři z Česka

Čerstvý šéf největší ruské soukromé banky Alfabank, Čech Petr Šmída, dává dohromady nové vedení. Podle ruského listu Vědomosti, přicházejí do banky tři noví manažeři, kteří jsou tak či onak spojeni s Českem.

Šmída přišel do Alfabanky, která patří do impéria Michaila Fridmana, jednoho z nejbohatších Rusů s majetkem odhadovaným na 5,6 miliardy dolarů, v listopadu 2003. Do té doby v Česku řídil GE Capital Bank.

Začátkem února se Šmída stal generálním ředitelem Alfabanky a o měsíc později "byli odejiti" čtyři členové původního vedení. Podle Vědomostí se stali oběťmi omezování nákladů, díky čemuž se Alfabanka má přiblížit západní produktivitě práce. "Chtěl bych, aby se Alfabanka stala nejlepším zaměstnavatelem v Rusku," uvedl nový šéf Alfy.

Ředitelem pro finance byl jmenován 32letý Američan Todd Esposito, který zastával v letech 1999 až 2004 vedoucí funkce v české pobočce GE Capital Global Consumer Finance. Dalším z ředitelů se stali 33letý Američan českého původu Miroslav Bublík, který pracoval v poradenské firmě McKinsey &Co. v USA a Česku a 34letý Petr Švrček, který byl ředitelem SAB Miller (jedné z největších pivovarnických společností světa) s odpovědností za Česko a Slovensko.

Podle slov personálního ředitele Alfabanky Ruslana Iljasova noví vedoucí manažeři, kteří nastoupili k začátku května, podléhají přímo Šmídovi. ,,Došlo k internacionalizaci česko-amerického týmu, ale v životopisech nových ředitelů lze vystopovat české spojení. Myslím, že v různých etapách životní cesty pracovali se Šmídou nebo spadali do jeho zorného úhlu," řekl Vědomostem člen správní rady Alfabanky Alexandr Gafin.

,,Myslím, že akcionáři dospěli k poznání, že je třeba přivést novou krev a čerstvé nápady do vrcholného managementu Alfabanky," říká. Gafin dále uvedl, že Šmídovi bylo dáno právo vybrat si vlastní tým. Kirilla Butusova, generálního ředitele společnosti Prime Chase Executive Search, která se specializuje na hledání topmanagerů, doplnění Alfy nepřekvapuje. "Bankovní sektor v Rusku zaostává o pět let za východoevropskými zeměmi, proto přední banky přivádějí specialisty z této oblasti. Lidé z jedné země mohou navíc snáze najít společný jazyk," soudí.

Gafin přiznal, že se bojí jen jedné věci - zda dokážou noví manažeři rychle proniknout do "reality ruského podnikání a zapracovat se s novými spolupracovníky".

Podle názoru předsedy vedení společnosti Mezinárodní moskevské banky Ilkki Salonena bude možné posuzovat efektivnost nového týmu ředitelů až po roce jejich práce. ,,Pas není nejdůležitější vlastnost člověka," soudí Salonen. "Úspěchu mohou dosáhnout jak zahraniční specialisté, tak ruské týmy profesionálů."

(eko), MF DNES

obsah | svět - svet