Sabovčíka láka zápis do Guinnessovej knihy

Američania Jozefovi Sabovčíkovi hovoria Jumping Joe. Vychýrený krasokorčuliar, Slovák žijúci v Salt Lake City, si po lanskej zimnej olympiáde za kreáciu v otváracom ceremoniáli vyslúžil ešte jednu prezývku - Oheň.

"Ľudia si ma pamätajú s ohnivou hlavou, ale prezývka Jumping Joe ma sprevádza odvtedy, čo žijem v Amerike," hovorí bronzový medailista z olympijského Sarajeva'84 a dvojnásobný majster Európy (1985, 1986). Amatérsku kariéru jedného z najtalentovanejších skokanov na ľade prerušili problémy s večne zraneným kolenom. V dvadsiatich troch rokoch sa Bratislavčan oženil s kanadskou krasokorčuliarkou Tracy Weimanovou. Odišiel do Nemecka, neskôr do Kanady, napokon sa usadil v USA. Rozviedol sa, ale čo je podstatné - rýchlo sa vrátil na ľad - pochopiteľne profesionálny. Vravel si: Ak mi to zdravie dovolí, budem korčuľovať aspoň do štyridsiatky. Práve dnes ju v mormonskom meste bude oslavovať. V kruhu rodiny - s druhou manželkou Jennifer, ktorá mu v júli porodila syna Jozefa Jadena a s jedenásťročným Bladeom z prvého zväzku. Toho mu súd pririekol do opatery.

"Neviem, či si sadneme s Jennifer k poháriku šampanského alebo mi na ľade - ako obvykle - pripravia nejaké prekvapenie. Ale jedno viem iste - mám štyridsať, no z ľadu sa mi nechce odísť," hovorí pár hodín po návrate zo západovirgínskeho Wheelingu, kde mal začiatkom tohto týždňa vystúpenia.

O štvoritom skoku

"Neodídem z ľadu, lebo ešte stále viem skočiť štvoritý skok, ktorý som ako prvý na svete predviedol v súťaži na ME'86 v Kodani. A hoci mnohí odborníci - medzi nimi aj slovenský krasokorčuliarsky expert Ivan Mauer - prisúdili primát mne, medzinárodná únia po polemikách, že skok nebol čistý, ho pripísala neskôr Kanaďanovi Kurtovi Brouningovi. Ale ani on to neskočil čisto. Teraz je šanca všetko napraviť. Môžem mať predsa len prvenstvo - chcem sa stať najstarším krasokorčuliarom na svete, ktorý skočí štvorák," víťazoslávne oznamuje Jozef Sabovčík, minulý rok počas ZOH slovenský olympijský atašé.

Nápad so zápisom do Guinnessovej knihy rekordov sa zrodil v hlave jeho nového manažéra Dmitrija Goriačkina.

"Prešiel som do agentúry IMG a dostal som sa k Dmitrijovi. Je aj Jagudinovým manažérom. Prišiel s ideou, že keď budem mať štyridsať, pripraví všetko tak, aby sa oficiálny zápis mohol uskutočniť. Už sa na to teším."

Sarajevo po 20 rokoch

Denne trénuje hodinu, aby sa udržal v kondícii, ale pri ľade strávi podstatne viac času ako tréner 18-ročnej Erin Reedovej.

"Potrebovala sa zlepšiť v skokoch a výsledkom našej spolupráce je jej premiérové kvalifikovanie sa na juniorský šampionát USA. Pravda, hlavným zdrojom mojich príjmov sú vystúpenia. Žijem z nich dobre a musím zaklopať na drevo - stále je o mňa záujem. "

Sabovčík s pasiou rozpráva o produkcii, ktorú spoločne so Scottom Hamiltonom a Brianom Orserom predviedli pred kamerami televíznej spoločnosti NBC. Trojica nie je náhodná - ide o sarajevských medailistov. "Po prvý raz sme boli spoločne na ľade, všetci v texaskách a svetroch, na ktorých vpredu bolo uvedené 1984 a vzadu naše mená. Ľudia tlieskali postojačky. Televízni diváci to uvidia 11. januára ako spomienku na olympijské hry v Sarajeve spred 20 rokov. Všetci korčuľujeme na dobrej úrovni a nemáme núdzu o vystúpenia. Minulý týždeň ma zavolal Hamilton na charitatívnu akciu. Výťažok - pol druha milióna dolárov - venoval jednej clevelandskej klinike. Ako je známe, Scott mal rakovinu, našťastie sa vyliečil a robí veľa podobných dobročinných akcií," vraví Sabovčík.

Rodina na prvom mieste

Salt Lake City sa stalo jeho domovom, odtiaľ lieta v sezóne na vystúpenia. V lete cestuje do neďalekého Sun Valley a najnovšie aj do Seattlu. Do Bratislavy chodí zriedkavo.

"Skôr rodičia prídu za nami. Boli aj v lete. Ale do Európy pôjdem. Katarína Wittová ma pozvala na turné do Nemecka, ktoré sa začne 12. decembra. Na Vianoce sa chcem vrátiť k rodine, budú prvé v štvorici." Syn Blade, ktorý skúšal korčuľovanie, gymnastiku i futbal, zakotvil na tenisových dvorcoch.

"Chodím s ním pravidelne na tréningy. Ani jeden šport ho tak nechytil. Rodina stojí u mňa na prvom mieste - aj preto sa menej venujem maľovaniu. Už nemám kedy."

Čo po štyridsiatke?

Keď sa Sabovčík stretne s bývalými rivalmi Hamiltonom (45) a Orserom (42) a hovoria o veku, najstarší z nich rezolútne odmieta koniec profesionálnej kariéry.

"Hamilton vždy vraví, že bude jazdiť do konca života. Je nezmar, teraz ho čaká dvadsať vystúpení v programe Stars on Ice. Keď vidím, že publikum má stále záujem o našu generáciu, že si nás diváci pamätajú a krasokorčuľovanie po istom útlme a olympijských škandáloch je opäť populárne, mám i ja väčšiu chuť pokračovať."

Sabovčík hovorí, že jeho generáciu, ktorá si roky budovala pozíciu na amatérskom ľade, majú diváci viac zafixovanú ako mnohé nové hviezdy. "V amatérskych súťažiach boli tak krátko, že si k nim diváci nevybudovali vzťah. O mne vedia azda všetko - od problémov s kolenom až po čerstvo narodeného syna. Možno aj preto ich ešte baví dívať sa na nás."

ZUZANA WISTEROVÁ

obsah | svět - svet