Svetová banka ocenila slovenské reformy

Slovensko sa stalo jedným z najúspešnejších svetových reformátorov v roku 2003, uvádza vo svojej správe Doing Business in 2005 Svetová banka. Slovensko sa na základe správy banky dostalo do svetovej dvadsiatky krajín, ktoré oplývajú najpriaznivejším obchodným prostredím. Banka vyzdvihla zavedenie flexibilnejšieho pracovného času, ako aj uľahčenie prístupu v zamestnávaní absolventov.

Vo svojej tretej štvrťročnej ekonomickej správe o krajinách EÚ-8 banka vyzdvihla Slovensko vo viacerých ďalších bodoch, v ktorých ho porovnala s ostatnými krajinami uvedeného regiónu. Fiškálny výhľad sa podľa banky zlepšil vo všetkých štátoch V4 s výnimkou Maďarska, k čomu im pomohol silný objem výroby a rast príjmov. Ďalšia konsolidácia v tomto smere bude pokračovať aj v roku 2005. Poľsko by svoj fiškálny schodok malo výrazne redukovať, v prípade Maďarska to bude miernejšia redukcia, hoci zatiaľ nie je jasné, akými prostriedkami to chce Budapešť dosiahnuť. Mierne zlepšenie alebo stagnáciu očakáva banka v prípade Slovenska a Česka, naopak, rast schodkov vidí v prípade Litvy a Lotyšska.

Rast produkcie sa v regióne EÚ-8 počas 2. štvrťroku 2004 medziročne mierne spomalil na 5,3 %. Najlepšie si však v tomto smere počínali Slovensko, Poľsko a pobaltské krajiny, pričom na Slovensku išlo najmä o priaznivé výsledku v sektore služieb. Stavebný sektor naďalej v spomínanom regióne vykazoval slabé výsledky, podobne bol na tom aj poľnohospodársky sektor, ten však dosiahol o niečo lepšie výsledky aspoň v SR a Maďarsku. Na druhej strane sa však v posledných mesiacoch na Slovensku spomalila priemyselná výroba.

Spolu s Poľskom, Slovinskom, Litvou a Estónskom pochválila banka Slovensko aj za to, že sa im v 2. štvrťroku podarilo zmierniť nezamestnanosť. Naopak, vyššiu nezamestnanosť vykázali Česko a Lotyšsko.

Negatívum vidí Svetová banka v stále v rastúcom deficite bežného účtu platobnej bilancie, ktorý sa v 2. štvrťroku v rámci regiónu EÚ-8 zdvihol na 6,7 %. Najväčšie schodky majú v tomto smere pobaltské krajiny a Maďarsko, u ktorých sa táto hladina pohybuje od zhruba 9 % hrubého domáceho produktu po 15 % HDP. Relatívne vysoký deficit je aj v Česku. V ostatných krajinách je situácia lepšia.

Export rastie v celom regióne, vo viacerých krajinách je však rovnako silný aj rast importu. Po prijatí do EÚ dosahujú vysoký rast vývozu potravinárskych produktov hlavne krajiny susediace s EÚ - Poľsko a Česká republika, informovala v správe za 2. štvrťrok 2004 Svetová banka.

PRAVDA

obsah | svět - svet