Mezi vážnými kandidáty na papeže je i český rodák

Mezi přední kandidáty na budoucího papeže zahraniční média řadí i vídeňského kardinála Christopha Schönborna (60). Napsala ve čtvrtek rakouská tisková agentura APA. Schönborn pochází z české obce Skalsko, která se nachází asi 20 kilometrů západně od Mladé Boleslavi. Jeho čtvrteční příjezd do Říma vyvolal nezvyklý zájem sdělovacích prostředků.

Podle pozorovatelů by ruch kolem jeho osoby mohl napovídat, že patří mezi vážné kandidáty na nového papeže. Jeho jedinou nevýhodou by prý mohl být relativně nízký věk - 60 let.

Existují domněnky, že kardinálové dají tentokrát přednost kratšímu pontifikátu, a zvolí proto raději Svatého otce tzv. v letech. Sbor kardinálů začne o novém papeži rozhodovat 18. dubna.

"Nejen Rakousko doufá ve zvolení Schönborna papežem. I vlivné kruhy v dalších německy mluvících církvích sázejí na tohoto elegantního kardinála ze Skalska v Čechách," cituje APA italskou agenturu ANSA.

Tipovat svého papeže mohou také lidé v několika zemích. Například největší šanci uspět mají u irské sázkové kanceláře Paddy Power milánský arcibiskup Dionigi Tettamanzi (71) a Nigerijec Francis Arinze (72), následují kardinál Oscar Rodriguez Maradiaga (62), pocházející z Hondurasu, Ratzinger a Brazilec Claudio Hummes (70).

NOVINKY

obsah | svět - svet