Schwarzenegger přijal Klausovo pozvání do Česka

Český prezident Václav Klaus a kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger při pondělní schůzce v Sacramentu hovořili mimo jiné o otázce imigrace, která Schwarzeneggera podle Klause velmi zajímá. Prezident, jak řekl novinářům, se se svým hostitelem rozdělil o české zkušenosti s tímto problémem.

Při asi 45minutovém setkání s guvernérem, které Klaus označil za velice přátelské a milé, byly tématy jednání i vzájemné vztahy a současný vývoj v Evropě. Možnosti česko-kalifornské spolupráce vidí prezident především v hospodářské sféře. Klaus ale upozornil, že Kalifornie podobně jako ČR je zemí univerzit a turistiky, což je příležitost k těsnějším vztahům.

Schwarzenegger podle Klause přislíbil, že při své příští cestě do Evropy zařadí do svého programu i návštěvu České republiky. Na schůzku do hlavního města nejlidnatějšího státu USA přiletěl Klaus z Los Angeles, kde v neděli zahájil svou pětidenní pracovní návštěvu Spojených států.

Schwarzenegger přivítal Klause ve Stanfordově vile sloužící kalifornským guvernérům jako místo pro slavnostní přijetí návštěv na nejvyšší úrovni. Budova se stopadesátiletou historií je ukázkovým příkladem nádhery a elegance viktoriánské Kalifornie. Spolu s rozsáhlým parkem je v době, kdy se v ní nekonají oficiální události, běžně přístupná veřejnosti.

Na obědě pořádaném severokalifornským Světovým obchodním střediskem a dalšími organizacemi pro sacramentský konzulární sbor pak prezident představil Českou republiku jako prosperující a demokratickou zemi, která je dobrým partnerem pro spolupráci. Od starostky Sacramenta Heather Fargové také převzal symbolický klíč od města.

Po návratu do Los Angeles prezident Klaus zahájí v Casting Café na bulváru Santa Monica v Západním Hollywoodu výstavu The Kodets, na níž se představí fotografie plastik sochaře Emanuela Kodeta a olejomaleb jeho vnuka Kristiana Kodeta.

Během dneška prezident promluví v losangelském Středisku Simona Wiesenthala při zahájení oslav Jom ha-šoa, pietní vzpomínky na oběti nacistické genocidy Židů za druhé světové války. Vystoupí také na konferenci pořádané Milkenovým institutem, nezávislým ekonomickým myšlenkovým trastem soustředícím se na nalézání a prosazování novátorských idejí vedoucích k obecné prosperitě.

Po setkání s losangelským starostou Antoniem Villaraigosou přednese večer místního času přednášku o roli České republiky v nové Evropě pro losangelskou organizaci World Affairs Council.

Ve středu a ve čtvrtek Klaus pokračuje vystoupeními před studenty a odbornou veřejností v Chicagu, kde se rovněž setká s guvernérem státu Illinois Rodem Blagojevichem a starostou města Richardem Daleyem.

ČTK, LIDOVKY.CZ

obsah | svět - svet