Desetibojař Šebrle mistrem Evropy!

Slavný český atlet Roman Šebrle získal do své bohaté sbírky úspěchů další zlatou medaili. Desetibojařskému klání v Göteborgu kraloval již od druhé disciplíny a se součtem 8526 bodů obhájil titul z před čtyř let. Zvítězil tak s výrazným náskokem 170 bodů před svým tréninkovým partnerem Attilou Zsivóczkym. Maďarský reprezentant vyhrál boj o stříbro v závěrečném běhu na 1500 metrů o šest bodů, o které porazil Rusa Alexeje Drozdova.

Šebrle tak zkompletoval českou sbírku na šampionátu po stříbru výškaře Tomáše Janků a bronzu oštěpaře Jana Železného. Dvanáctý skončil Tomáš Dvořák, který jen o tři body zaostal za hranicí 8000 bodů. Bývalý trojnásobný mistr světa mohl magickou metu pokořit jako první atlet v historii v 35. desetiboji, což se nakonec povedlo Šebrlemu, který proběhl cílem patnáctistovky o čtyři sekundy za Dvořákem.

Tomu tak zůstalo na kontě 34 desetibojů přes 8000 bodů, stejnou bilanci má ještě Francouz Christian Plaziat.

Třetí český vícebojař v Göteborgu Josef Karas obsadil při své premiéře na velké soutěži čtrnáctou pozici se ziskem 7669 bodů. Šebrle vyhrál v druhém nejlepším výkonu sezony. Lépe zvládl v tomto roce desetiboj jen americký mistr světa Bryan Clayem, jenž v Götzisu nasbíral 8677 bodů. Světový rekordman před startem dvoudenní soutěže mluvil o skvělé formě a útoku na hranici 8800 bodů, kterou naposledy zdolal předloni, ale nakonec za svou předpovědí zaostal.

Už úvodní běh na 100 metrů v mírném protivětru za 10,98 sekundy ukázal, že Šebrle svůj plán těžko naplní. "V protivětru se běhá těžko, navíc byl určitě větší, než kolik ukazovali," komentoval svůj sprinterský výkon.

Dálka se mu povedla navzdory přerušení soutěže na hodinu a půl vinou průtrže mračen. Solidních 772 cm ho potěšilo a poslalo do vedení, které už v průběhu závodu nepustil. "Zaplaťpánbůh za to," řekl. Ve vrhu koulí za svými možnostmi výrazně zaostal. "Ta se nepovedla," zhodnotil výkon 15,53. Skok do výšky ho však vrátil do dobré nálady, 209 centimetrů znamenalo průběžné vedení o 91 bodů.

"Výška byla dobrá, s tou jsem naprosto spokojen," prohlásil. Výš skočil v posledních letech jen na olympiádě v Aténách, kde vyhrál. Po výšce ale měl jen dvacet minut na to, aby si odpočinul a zaklekl do bloků při startu běhu na 400 metrů. "To bylo peklo, to jsem nikdy nezažil. Sotva jsem se stačil přezout," posteskl si nad zpožděním časového programu.

Pravidelné střídání povedených a nezdařených disciplín pokračovalo i druhý den. Zatímco překážky za 14,27 sekundy si Šebrle chválil a měl na prvním místě náskok již 190 bodů, nad výkonem v disku jen kroutil hlavou. Horší hod než 45,47 metru předvedl naposledy na mítinku v Götzisu v roce 2003.

"Na překážkách jsem si vyrovnal letošní maximum, to byl dobrý začátek, ale disk? Všechno špatně. V rozhazování jsem přitom hodil daleko," litoval. V následném skoku o tyči však předvedl nejlepší výkon z celého svého desetiboje. Pět metrů skočil na velké soutěži naposledy loni v hale na ME v Madridu.

Ziskem druhého evropského titulu se Šebrle zařadil po bok legendárního Brita Daleyho Thompsona a Němce Joachima Kirsta, dokonce tři zlata získal v 50. a 60. letech minulého století bývalý sovětský reprezentant Vasilij Kuzněcov.

Dvořák bojoval od začátku na hranici svých aktuálních možností. Metu 8000 bodů začal bývalý trojnásobný mistr světa reálně atakovat až při skoku o tyči, kde překonal solidních 480 cm. V oštěpu přidal velmi kvalitních 64,16 metru, ale při patnáctistovce na svůj cíl těsně nedosáhl.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | svět - svet