Šebrle získal stříbro, desetiboj vyhrál Clay

Česká atletika má první medaili z mistrovství světa. Je stříbrná a v Helsinkách ji získal desetibojař Roman Šebrle. Olympijský vítěz se musel sklonit před Američanem Bryanem Clayem. Dva nejlepší desetibojaři současnosti si vyměnili pořadí z loňských her v Aténách. Druhý český vícebojař Tomáš Dvořák skončil osmý.

V mimořádně nevlídném počasí ve finské metropoli si Roman Šebrle nesplnil velký sen: doplnit svoji "zlatou" kolekci o poslední chybějící titul z mistrovství světa. Počkat si bude muset minimálně do šampionátu v japonské Osace 2007.

Helsinky totiž oslavují - stejně jako Paříž 2003 - amerického krále. Pětadvacetiletý stříbrný olympionik Bryan Clay se dočkal prvního velkého triumfu.

Zejména díky třem osobním rekordům se stal pětadvacetiletý rodák z Havaje třetím americkým mistrem světa v desetiboji. Před ním triumfoval Tom Pappas v Paříži 2003 a Dan O´Brien v Göteborgu 1995, Stuttgartu 1993 a Tokiu 1991.

V helsinském chladu a dešti získal celkem 8732 bodů, o 211 více než český desetibojař. Ve čtvrtém vzájemném souboji se Clayovi poprvé podařilo českého rivala porazit.

"Bryan to tady zvládl suprově," vystřihl poklonu svému přemožiteli Roman Šebrle.

Bronzovou medaili si odveze Zsivóczky.

Jak se vyvíjelo klání desetibojařů na olympijském stadionu v Helsinkách?

110 m překážek

Desetibojaře přivítalo ve středu dopoledne na olympijském stadionu nevlídné počasí: teploty se pohybují kolem 12 stupňů, fouká silný vítr. "Ta zima je příšerná," posteskl si Šebrle.

V prvním běhu bojovali atleti s protivětrem o síle 2,6 m/s. Nejlíp si s ním poradil vedoucí závodník soutěže Bryan Clay - 110 m překážek zvládl za 14,43 s a součtem 5447 bodů si upevnil pozici v čele závodu.

Olympijský vítěz Roman Šebrle skončil v prvním běh čtvrtý za 14,71 s a na amerického soupeře ztrácel 49 bodů. "Čekal jsem, že ve větruněkdo zvedne ruku a najednou to bouchly. Startovní reakce byla úplně příšerná," komentoval český desetibojař.

Tomáš Dvořák byl nad překážkami ještě o desetinu pomalejší než jeho reprezentační kolega a po šesti disciplínách figuroval na sedmém místě.

Na třetí příčku se po překážkách dostal Estonec Kristjan Rahnu.

Disk

Poprvé ve dvoudenní soutěži Roman Šebrle zaváhal - v diskařském kruhu měl platný pouze jeden platný pokus, dlouhý 46,85 m. V druhé sérii trefil tyč diskařské klece, ve třetí poslal disk mimo výseč k hranici 40 metrů. Cestou k kruhu třicetiletý desetibojař vztekle zakousl do ručníku a tvář si skryl v dlani. Počítat příliš nemusel - ztráta olympijského vítěze na stříbrného z Atén Bryana Claye opět narostla. A výrazně!

Američan totiž za 53,68 m získal v disku o 142 bodů víc než Šebrle a celkem se od českého desetibojaře vzdálil na 191 bodů. "Disk je otřesný, příšerný," zlobil se Šebrle. "Je škoda, že se mi tady nepovedly disciplíny, které mi v tréninku nejvíc šly."

Mnohem víc než Šebrle si helsinský desetiboj užívá Tomáš Dvořák. V diskařském sektoru žertoval, smál se do kamery - prvním pokusem si totiž zapsal 45,69 m. Po sedmi disciplínách měl na kontě 5866 bodů, na bronzovou pozici Estonce Kristjana Rahnua ztrácel 214 bodů.

Tyč

Jenže tyčkařský sektor zničil jeho naději. Nad síly třiatřicetiletého vícebojaře bylo 440 cm a Tomáš Dvořák se propadl o šest příček na dvanáctou pozici. Za 420 cm si připsal na konto 673 bodů. "Pokazil jsem si to sám. Vlastně jsem se vůbec nedostal do závodu," litoval.

Stav souboje o zlato mezi dvěmi nejlepšími desetibojaři z loňských olympijských her se po sedmé disciplíně dvoudenního klání změnil jen v jednom - znovu se zvýraznil rozdíl mezi Bryanem Clayem a Romanem Šebrlem. Český desetibojař, věrný svým zvykům, po úspěšném zdolání 480 cm vynechal další postupnou výšku 490 cm. Laťka na úrovni rovných pěti metrů však už byla nad jeho síly a zapsal si 849 bodů. "Nad 490 jsem nepřemýšlel. Za ty roky vím, že je to hranice, na které se podvědomě připravuju na 500 cm. Tam se daleko víc se hecnu," řekl český desetibojař.

Pět metrů nepřekonal ani Američan, jenže 490 cm se v desetibojařských tabulkách hodnotí 880 body. Díky nim zvýšil pětadvacetiletý Američan své vedení v čele soutěže na 222 bodů. Po osmé disciplíně má rodák z Havaje nakročeno k prvnímu titulu světového šampiona.

"Co k tomu říct? Kdyby bylo pěkně, bylo by to zajímavější," posteskl si Šebrle. Už má pouze dvě disciplíny, aby náskok amerického soupeře stáhl. "Udělám maximum pro to, abych se k němu přiblížil na co nejmíň bodů," zdůraznil. "Když budu přímý... Nepustí mi to. Ale nebudu koukat na něj, ale na sebe! Dám do každé disciplíny 100 procent a uvidíme na konci."

Oštěp

Rozzlobený výraz tváře a máchnutí rukou po třetím pokusu v podání Romana Šebrlerho mluvily za vše - český olympijský vítěz v desetiboji ztratil definitivně naději na zisk prvního titulu mistra světa. V oštěpoařském sektoru měl sérii 62,81 - přešlap - 63,21 m.

Ale Bryan Clay zářil i v deváté disciplíně. Osobní rekord si zlepšil dvakrát - nejdřív na 70,42 m a poté na 72,00 m! Na svém kontě má 8194 bodů a před závěrečnou disciplínou vedl s náskokem 356 bodů. Pětadvacetiletý Američan dokonce atakuje národní rekord trojnásobného mistra světa Dana O´Briena 8891 bodů.

Tomáš Dvořák se před poslední disciplínou dělí o deváté místo s Rusem Drozdovem, na osmou příčku Francouze Barrase ztácí přitom jen čtyři body.

V oštěpařském sektoru poslal Dvořák oštěp v prvním pokusu do vzdálenosti 63,18 m, ve druhém se zlepšil na 64,89 m, ale třetí přešlápl. Po devíti disciplínách má na kontě 7351 bodů.

1500 m

Do závěrečného běhu nastupoval Bryan Clay s nedostižným náskokem, takže si mohl dovolit závod vypustit. Doběhl na posledním 17. místě a připsal si jen 538 za čas přes pět minut. Roman Šebrle doběhl v průměrném čase 4:39,54 jako dvanáctý, také on už předem věděl, že je rozhodnuto.

Za lepším umístěním naopak pospíchal Tomáš Dvořák, který si polepšil na konečné osmé místo. Nejvíce se bojovalo o bronzovou medaili, pro níž si doběhl Šebrleho tréninkový partner Attila Zsivóczky.

MARTINA KUČEROVÁ

obsah | svět - svet