Pětibojař Sedlecký i štafeta žen mají zlato z MS

Moderní pětibojař Michal Sedlecký se v kalifornském Palo Altu stal historicky prvním českým mistrem světa a kov stejné hodnoty získala štafeta žen Lucie Grolichová, Alexandra Kalinovská a Olga Voženílková. Stříbro pak patří družstvu mužů, do něhož spolu se Sedleckým a úřadujícím evropským šampiónem Liborem Capalinim (skončil devátý) patřil ještě Michal Michalík, který se do finále nekvalifikoval. Sedlecký o osm bodů odsunul na druhé místo Švéda Johanssona, jehož v závěrečném běhu předstihl zhruba tři sta metrů před cílem.

"Udělal jsem si osobák v plavání, výborně jsem šermoval, vyšla i střelba, ani koně jsem nezkazil, i když jsem mohl jet líp," vylíčil průběh soutěže třiadvacetiletý šampión, jenž v parkuru shodil čtyři překážky. Do závěrečného čtyřkilometrového běhu startoval z pátého místa s vědomím, že má na to, aby ztrátu dotáhl.

"Nastupoval jsem v klidu, s tím, že nemám co ztratit. Měl jsem ze závodění radost a výsledky se dostavily," pochvaloval si Sedlecký.

Parádní český finiš

Vedoucí Johansson vybíhal s desetisekundovým náskokem, ale ve druhé polovině český pětibojař zvýšil tempo.

"Na dvou kilometrech jsem věděl, že se mi nabízí obrovská šance. Snažil jsem se ze sebe vydat co nejvíc. Švéd přepálil začátek a pak už neměl na to, aby se mnou udržel kontakt. Bylo jasné, že jdu na zlato," uvedl Sedlecký. I když je Sedleckému teprve třiadvacet let, k úspěchům v moderním pětiboji je podle něj třeba dozrát.

"Někomu se to povede dřív, někomu později," tvrdil "Ve finále bylo určitě patnáct, dvacet lidí, kteří mohli vyhrát. Tam už hodně záleží na vnitřním klidu, štěstí a pohodě přímo v tom závodu," tvrdil závodník, jehož dosavadními největšími úspěchy byl bronz v soutěži družstev z letošního mistrovství Evropy a týmové zlato z armádního MS.

Vyšel útok na koních

Capalini ztratil naděje na medaili při střelbě, v níž skončil až 29., pak ale vyhrál plaveckou část ve skvělém osobním rekordu 2:00,14. Po parkuru byl dvanáctý a během se posunul o tři pozice dopředu.

"Svoje finálové vystoupení si tady představoval určitě jinak, přesto je jedním z mála pětibojařů, kteří se dostali do první desítky jak na Evropě, tak i na mistrovství světa," připomněl reprezentační trenér Jakub Kučera. Letošní vynikající výkony posunou oba české moderní pětibojaře od 1. srpna do čela světového žebříčku. "O moc víc už si přát nemůžeme," připustil Kučera. Ženy rozhodly o svém triumfu ve štafetách v předposlední disciplíně, jízdě na koni. Tu s pouhými dvěma shozenými překážkami vyhrály spolu s Italkami, dostaly se do čela a v závěrečném běhu už jen bezpečně kontrolovaly dvacetivteřinový odstup. "Věřily jsme, že to bude dostatečný náskok," řekla Kalinovská, devátá ze čtvrtečního závodu jednotlivkyň.

"Konečně jsme prolomily tu hranici bronzů a bramborových medailí," radovala se Voženílková, která se v individuálním závodu jako jediná z české trojice neprobojovala do finále. Zlatou medaili označila za skvělý dárek k třicátým narozeninám a největší úspěch své sportovní kariéry. Než jsme ale odstartovaly k běhu, hrozně jsem se bála, zatímco holky vypadaly, že jsou v pohodě," přiznala. Den po triumfu Sedleckého se v českém táboře znovu slavilo zlato. "Večer jsme klukům popřály a chvilku s nimi poseděly, ale jinak je to tady hrozné, podle zákona si na veřejnosti nemůžete ani bouchnout šampáňo. Proto jsme ho musely donést až do hotelu schované v tašce," posteskla si Voženílková.

Výsledky šampionátu

Muži - jednotlivci: 1. Sedlecký (ČR) 5640 b., 2. Johansson (Švéd.) 5632, 3. Walther (Něm.) 5592, 4. Tiidemann (Est.) 5572, 5. Horbacz (Pol.), 6. Bruenisholz (Švýc.) 5544, ...9. Capalini (ČR) 5512, družstva: 1. Maďarsko (Horváth, Balogh, Fülep) 16 036, 2. Česko (Sedlecký, Capalini, Michalík), 15 348, 3. Litva 15 056.

Ženy - štafety: 1. Česko (Grolichová, Kalinovská, Voženílková) 5260, 2. Itálie 5188, 3. Maďarsko 5164. V noci na dnešek našeho času MS zakončil závod mužských štafet.

(zr), PRÁVO

obsah | svět - svet