Arbitráž potvrdila sesazení Sidona

Rabínský soud v Izraeli potvrdil sesazení Karola Sidona z funkce rabína prestižní pražské Staronové synagogy i z postu vrchního pražského rabína. Uvedl to ve středu zpravodaj Českého rozhlasu v Izraeli Jaromír Janev s odvoláním na rabína Noaha Landsberga, který asistoval rozhodčímu týmu.

Sidon byl zároveň potvrzen ve funkci vrchního rabína České republiky a byl "povýšen" do nově vytvořené funkce prezidenta vrchních rabínů ČR. "Sidon se nedopustil tak závažných věcí, pro které by ho mohl předseda soudu Zalman Goldberg zcela odstranit," řekl Právu zdroj obeznámený s arbitráží.

Předseda pražské židovské obce Tomáš Jelínek, který ostře vystupoval proti Sidonovi a prosazoval jeho odvolání, odmítl informace Radiožurnálu a Práva jakkoli komentovat. "Jediný, kdo smí nyní interpretovat výsledek arbitráže, je Landsberg," řekl Právu. Právě tento duchovní podle Jelínka informuje obě strany sporu o vývoji u izraelské instituce.

Synagogu dostane rabín ultraortodoxní sekty

Ve Staronové synagoze má Sidona pro následující rok nahradit izraelský duchovní amerického původu Menachem Kalchaim, který do Česka teprve přijede. Spolu s ním tam však bude působit i rabín Manis Barash, který již osm let vede pražskou pobočku ultraortodoxní sekty Chabad - Lubavič a který má také po roce synagogu zcela převzít.

"Landsberg řekl, že problémy (za Sidona) byly převážně administrativního rázu a tuto sféru teď budou mít na starost zástupci hlavního rabína," uvedl Radiožurnál s tím, že těmito Sidonovými zástupci pro Prahu mají být právě Kalchaim a Barash.

Spor o rabína rozpoltil židovskou komunitu

Červnové rozhodnutí pražské židovské obce sesadit po 12 letech Sidona z pražského rabinátu i Staronové synagogy vyvolalo v komunitě velké rozepře. Sidonovi odpůrci tvrdili, že rabín nebyl schopen přitáhnout do obce nové lidi a oživit její náboženský rozměr, a ačkoliv inventarizace dokazuje opak, připisovali mu i ztráty vzácných judaistických relikvií.

Sidonovi zastánci naopak obviňují Barashe, že chce pražskou židovskou komunitu dostat pod kontrolu své vlivné a bohaté organizace, ačkoliv zde Chabad - Lubavič nemá žádné kořeny.

BŘETISLAV TUREČEK, PRÁVO

obsah | svět - svet