Nový kambodžský král hovoří plynně česky

Novým kambodžským králem byl včera zvolen Norodom Sihamoni, syn krále Sihanuka, který překvapivě ze zdravotních důvodů před týdnem abdikoval. Není bez zajímavosti, že nyní jedenapadesátiletý Norodom Sihamoni je nejspíš jediným světovým panovníkem, který plynně ovládá češtinu.

V60. a 70. letech Norodom Sihamoni vystudoval v Praze klasický balet, nejprve na konzervatoři a poté na Akademii múzických umění. Česká kultura ho uchvátila. Už jako mladík si prý zamiloval Babičku Boženy Němcové a když ho později věznili Rudí Khmerové, držel ho nad vodou tajný zpěv českých lidovek. V socialistickém Československu se princ Sihamoni ocitl v roce 1962, ve svých devíti letech. Bydlel v Praze na kambodžském velvyslanectví a začal navštěvovat třetí třídu základní školy v Ostrovní ulici. Už v jedenácti poprvé vystoupil v Čajkovského Louskáčkovi v Národním divadle. "Byl to bezvadný chlapec, ohromně dobře zapadal mezi ostatní," vzpomínala pro agenturu ČTK na Sihamoniho Markéta Kitýřová, která ho učila na pražské konzervatoři a později i na akademii. "Byl pro tancování nesmírně zaujatý, bavily ho všechny styly."

Podle vlastních slov mladého prince Praha ovlivnila nejen profesionálně, ale také citově. Do české metropole se ostatně pravidelně vracel, naposledy předloni.

Nový král je mužem s duší umělce, věnoval se také choreografii a filmu - filmovou vědu studoval v Severní Koreji. Několik let pak působil jako kulturní vyslanec Kambodže při OSN v Paříži.

V Kambodži má král zvláštní postavení. Podle ústavy "panuje, ale nevládne". Už z toho plyne, že jeho pravomoci jsou omezené. U obyvatel se však těší značné úctě, je vnímán jako sjednocující činitel jinak rozštěpené a chaotické země. Kambodža není dědičnou monarchií, král je volen devítičlennou trůnní radou, v níž zasedá premiér, předseda Senátu a další političtí a náboženští představitelé. Sihamoni byl zvolen jednomyslně. Byl jediným kandidátem a hlavně - do čela země ho navrhl jeho otec, respektovaný král Sihanuk.

Nový král není ve srovnání s ním ve své zemi příliš znám, většinu života strávil v cizině. Právě to by však mohlo být jeho výhodou, neboť není zatažen do domácích politických sporů. I tak o něm řekl Kek Gelabru, vlivný obhájce lidských práv v Kambodži: "Bude potřebovat pomoc otce. Ale bude to v pořádku, je mladý, může se učit."

MF DNES

obsah | svět - svet