V bojových silách EU bude 350 Čechů

Evropská unie se chystá vytvořit síly rychlé reakce. Česká armáda by spolu s partnery z Německa a Rakouska měla sestavit jedno z 13 samostatných bojových uskupení, k jejichž vzniku se dnes v Bruselu zavázali ministři obrany EU. Podle ministerstva obrany by v evropských silách mělo sloužit 350 českých vojáků.

První z bojových uskupení EU, každé o síle asi 1500 vojáků a schopné do 15 dnů zasáhnout kdekoli na světě, by mělo vzniknout už napřesrok.

Česká republika počítá se svým příspěvkem podle ministra Karla Kühnla nejdříve od roku 2007, technická jednání však ještě probíhají a ani datum zformování skupiny s Němci a Rakušany není definitivně stanoveno. "Od počátku roku 2007 budeme připraveni vyslat zhruba 350 vojáků. Měla by to být klasická pěchota včetně dopravních prostředků a zbraní, ale (bude) také zabezpečena součástmi speciálních sil, jako chemici, zdravotníci, vojenská policie, meteorologové a další služby," uvedl Kühnl s tím, že tito specialisté nejspíš zvýší početní stav české jednotky.

Rok 2007 souvisí s profesionalizací armády. Podle ministra obrany by právě v tomot roce mělo být dosaženo tzv. počátečních operačních schopností.

Kühnl zdůraznil, že v žádném případě nesmí dojít k duplicitě mezi EU a NATO. K nasazení do bojových akcí budou připraveny stejné jednotky pro obě organiziace. "Je samozřejmé, že pokud by došlo na nejhorší, tak přednost mají mise NATO," řekl. Výběr partnerů vyplynul podle ministra především z připravenosti Němců a Rakušanů spojit síly; zeměpisná blízkost "sice pomáhá, ale není sama o sobě podmínkou". Oficiálním jazykem však nebude němčina, ale angličtina.

O vyslání sil se bude rozhodovat jednomyslně

Bojové skupiny mají být nástrojem společné obranné politiky EU. O nasazení sil do akce mají rozhodovat všechny členské státy, a to jednomyslně. Čeští vojáci se tak podle Kühnla "bez pokynu z Prahy nehnou ani o milimetr".

"Nikdy nedostanou pokyn z Bruselu. Jestliže říkám, že rozhodne rada (ministrů EU) jednomyslně, tak rozhodne každý jednotlivý stát. Žádný Brusel tady nebude mít žádnou rozhodovací pravomoc," zdůraznil ministr s tím, že Brusel může rozhodovat o společném trhu, ale vojenská sféra zůstane plně "v našich vlastních rukou".

Přesné úkoly se vykrystalizují časem, ale podle Kühnla čekají vojáky z bojových seskupení nejspíše akce obdobné chystané misi Althea v Bosně a Hercegovině. EU tam 2. prosince převezme mírovou operaci z rukou NATO.

První samostatnou vojenskou operaci uskutečnila EU loni v létě v Kongu. Francouzská ministryně obrany Michele Alliotová- Marieová zmínila jako možné sféry nasazení oblast afrických velkých jezer, Súdán, Kongo, Nigérii, jih Alžírska, oblast Středního východu, africký roh či střední Asii. Ale i ministryně připomněla, že operaci bude muset předcházet jednomyslný souhlas celé "pětadvacítky".

Pro reálné nasazení sil rychlé reakce však EU ještě zbývá vyřešit problém s přepravou vojáků zejména na velkou vzdálenost.

(mp)

obsah | svět - svet