Škoda znovudobývá Island

Škoda-auto již dávno není značka nenáročných zákazníků, právě naopak! Dokazuje to přímo impozantní úspěch této značky na trhu Islandu.

Škoda je se svými 244 vozy prodanými v letošním roce zatím pátou nejúspěšnější značkou. O pouhých deset vozů je před ní značka Hyundai a hned následuje Opel. Díky dlouhodobému růstu prodeje škodovky, který například letos oproti minulému roku činil celých 27%, lze očekávat v brzké době obsazení čtvrté, potažmo třetí příčky! Navíc téměř všechny ostatní značky v poslední době zaznamenaly zhruba 10% pokles. Škoda suverénně překonává nejen takové značky jako Renault, Ford, Honda, ale i Subaru, který vyrábí vozy výhradně s pohonem všech čtyř kol, tedy auta, která jsou pro Island nejvhodnější. Bezkonkurenčně nejprodávanější je na Islandu Toyota (1296 vozů), s velkým odstupem pak Volkswagen (556) a Nissan (333).

V období 1980-2002 se na Islandu prodalo 2957 vozů Škoda, přičemž za poslední čtyři roky to bylo 1681 vozů. Na celém ostrově je celkem 12 dealerů prodávající škodovku, v oblasti hlavního města jsou tři obchody. Na Island se dováží nové vozy Škoda každý týden přímo do Reykjavíku.

Nejlevnější Fabia Classic stojí 1.240.000 islandských, nejlevnější dovážená Octavia na úrovni výbavy Ambiente stojí 1.620.000 islandských korun (pro informaci - v letošním létě byl kurs islandské koruny cca 0, 35 Kč) Podle Jóna Trausti Ólafssona, šéfa marketingu firmy Hekla hf., jež je jediným distributorem vozů Volkswagen Group na Islandu, oceňují Islanďané na škodovce především poměr ceny a kvality, přičemž se podle Ólafssona nejedná o kvalitu německou, nýbrž českou.

Největší naděje Ólafsson vkládá do nového luxusního modelu Superb, který by měl na Island dorazit někdy na začátku jara 2003. "Nejlepší trhák by byl Superb 4x4, ale zatím nevíme, zda se vůbec plánuje do výroby," říká nadšeně Jón Trausti Ólafsson.

MARTIN BENDA, SEVERSKÉ LISTY

obsah | svět - svet