Josef Škvorecký přijede do Náchoda oslavit osmdesátiny

Spisovatel Josef Škvorecký přijede v neděli do Prahy, aby v České republice oslavil své osmdesáté narozeniny. Zúčastní se především mezinárodní literární konference, kterou od 22. do 24. září pořádá pražská Literární akademie v Náchodě. Tam se spisovatel a nakladatel 27. září 1924 narodil. Záštitu nad akcí převzal prezident Václav Klaus.

Konference by měla být interdisciplinární a měla by autorův život a dílo reflektovat v nejrůznějších souvislostech. Zahraniční účastníci by pak mohli Škvoreckého tvorbu představit v méně známých kontextech. Přednášet přijedou namátkou Sam Solecki z torontské univerzity, Helena Kosková ze Švédska, americký spisovatel Anthony Weller, Jiří Pechar nebo Vladimír Papoušek.

Škvorecký patří k nejznámějším i nejplodnějším českým autorům, napsal několik desítek románů a povídek. V Torontu, kde od roku 1969 s manželkou Zdenou Salivarovou žije, založili nakladatelství Sixty - Eight Publisher a vydávali nejen práce autorů, které v tehdejším Československu pronásledoval komunistický režim. Do začátku 90. let vydalo nakladatelství přes 200 titulů. V knihovně torontské univerzity je také uložena velká většina Škvoreckého rukopisů, včetně jeho juvenilií.

Zakladatelé Sixty - Eight Publisher v Náchodě

Škvorečtí přiletí v neděli ráno do Prahy a rovnou z letiště pojedou do Náchoda, řekla ve středu ČTK Eva Kaiserová z nakladatelství Ivo Železný, které v souvislosti s návštěvou připravuje vydání dalších tří svazků Škvoreckého spisů. Ivo Železný není výhradním vydavatelem jeho knih v Česku, ale vydal jich nejvíce. Z plánovaných 40 dílů spisů jich bude na konci září vydaných již 24, uvedla Kaiserová. Editor Vladimír Justl zařazuje do spisů nejen starší texty, ale aktuálně i novinky a také nové detektivky, které Josef Škvorecký píše se svou ženou.

V Praze by se měla podle Kaiserové konat 5. října v 17 hodin autogramiáda manželů Škvoreckých v knihkupectví Luxor na Václavském náměstí.

NOVINKY

obsah | svět - svet