Slovenský bezdomovec má titul nejlepší fotbalový brankář světa

Slovensko má nejlepšího fotbalového brankáře na světě. Je jím bezdomovec Miroslav Randis, který na Světovém poháru bezdomovců ve fotbale získal vzácnou trofej. Bezdomovec, který v Bratislavě prodává časopis Nota Bene, si ze skotského Edinburghu přivezl domů nejenom titul, ale především nezapomenutelné zážitky. Trofej - míč v rukách fotbalisty - chce Randis věnovat svému nejmladšímu vnukovi k prvním narozeninám.

"Byl to velký zážitek. Poprvé jsem se dostal do světa a k moři. Atmosféra byla nádherná, lidé fandili," řekl Randis, který je prý sportovcem od narození. Zatím ho jeho koníček zavedl jen do sousedních zemí - do Česka a Maďarska. Fotbal je prý pro něj všechno. Před léty ho však přestal hrát z rodinných důvodů. "Na sport jsem však nezanevřel. I díky tomu mám ve svých letech pořád dobrou kondici," řekl 57letý Randis, který má prý na svém kontě více sportovních vítězství. Kromě fotbalu se věnoval i atletice.

"My jsme se vůbec na turnaj nepřipravovali. Sešli jsme se jen necelé dva týdny před odletem a před tím jsme se ani neznali," prozradil o sedmičlenném slovenském týmu Randis. Ten měl hrát původně v poli, ale jelikož se na tréninku zranil, musel se postavit do brány - což byla nakonec šťastná náhoda.

Trofej uložil ve výdejně časopisů Nota Bene

Trofej její hrdý majitel uložil ve výdejně časopisů Nota Bene v Bratislavě, kde se bezdomovci také scházejí. "Je to nádhera," popsal ji stručně. "Já jsem se rozhodl, že 11. srpna, kdy bude mít můj nejmladší vnuk rok, tak půjdu domů a daruji mu ji. Možná bude z něho fotbalista, brankář," dodal Randis.

Momentálně největší hvězda mezi bezdomovci bydlí v bratislavské městské části Podunajské Biskupice, v ubytovně za 2.500 slovenských korun měsíčně. Před pár dny sledoval fotbalový zápas bratislavské Artmedie s glasgowským Celtikem, který domácí ukončili vítězstvím 5:0. Randis se prý na zápas i chystal. Chtěl pozdravit slovenské hráče, kteří hrají nebo hráli ve skotských dresech - Stanislava Vargu a Ľubomíra Moravčíka. Jejich umění totiž sportovní fanoušek obdivuje.

Nejlepší bezdomovec-brankář na světě byl původně sklář na středním Slovensku. Ze zdravotních důvodů však nemohl dále vykonávat svou práci a tak přijel do Bratislavy. Ani v hlavním městě však nenašel, co hledal. Asi před rokem se zaregistroval u bezdomovců jako prodejce Nota Bene.

SP bezdomovců ve fotbalu se zúčastnilo 27 týmů

Týdenního Světového poháru bezdomovců ve fotbalu se letos v Edinburghu zúčastnilo 27 týmů z celého světa. Slovenské mužstvo skončilo na 24. místě. Vítězi se stali Italové. Akci organizovala Mezinárodní síť pouličních časopisů (INSP). V roku 2006 se Mistrovství světa bezdomovců bude konat v Jižní Africe, v Kapském Městě. "Mezi pozitivní aspekty světového poháru patří pocit spolupatřičnosti, sebevědomí, výzva pracovat v týmu a orientace na zdravý způsob života," sdělila Sandra Tordová z projektu Nota Bene. Podle výzkumu z loňského roku až 92 procent z 204 zúčastněných bezdomovců-sportovců dostalo po mistrovství novou motivaci do života a 38 procent si našlo trvalé zaměstnání.

SPORT.CZ

obsah | svět - svet