V Európskom parlamente bude mať SR 14 poslancov

Po vstupe do Európskej únie (EÚ) bude mať Slovensko v rokoch 2004-09 v Európskom parlamente 14 a nie 13 poslaneckých mandátov, ako sa neraz nesprávne uvádza v médiách i úradných materiáloch. Hoci Zmluva z Nice priradila SR v europarlamente 13 kresiel, EÚ rozhodla o prerozdelení väčšiny poslaneckých miest Rumunska a Bulharska, ktoré do únie nevstúpia v roku 2004.

"Európska rada na základe rokovaní upravila počet mandátov pre Slovensko a ostatné kandidátske krajiny. Odsúhlasené to bolo na októbrovom summite EÚ v Bruseli a definitívne potvrdené na decembrovom kodanskom summite," uviedol pre TASR hlavný vyjednávač s EÚ Ján Figeľ.

Celkovo bude po rozšírení o desať krajín sedieť v EP 726 poslancov namiesto 732, s ktorými pre 27 krajín (12 nových) počíta Zmluva z Nice. Po pristúpení Bulharska a Rumunska k EÚ sa rozdelenie poslaneckých mandátov prehodnotí, ale až pre nové volebné obdobie. Pravdepodobne pritom dôjde k návratu k počtom mandátov dohodnutých v Nice. V prípade, že Bulharsko a Rumunsko získajú členstvo v roku 2007, tak v EP bude dva roky vyšší počet poslancov, než bolo plánované.

Slovenskí občania si svojich zástupcov do EP zvolia vo všeobecných priamych voľbách, ktoré sú naplánované na jún 2004. Návrh zákona o voľbách do EP už prešiel rokovaním Legislatívnej rady vlády SR. Slovensko sa však už po podpísaní prístupovej zmluvy 16. apríla tohto roku bude môcť zapájať na úrovni parlamentu a vlády do činnosti orgánov EÚ. Do nadobudnutia členstva v únii bude mať Národná rada SR v EP 14 poslancov-pozorovateľov s právom účasti na parlamentných rokovaniach, avšak bez práva hlasovania.

MARKIZA.SK

obsah | svět - svet