Slovensko sa opäť dostane na mapu sveta

Včera sa po prvýkrát stretli novinári z celého sveta v tlačovom stredisku v Inchebe, ktoré vzniklo kvôli summitu amerického a ruského prezidenta Georgea Busha a Vladimira Putina. Hoci do Bratislavy sa chystá asi 1500 novinárov, včera sa do "Press Centra" prišlo pozrieť ešte len niekoľko desiatok.

Americký novinár z tlačovej agentúry AP Wiliam J. Kole pracuje ako korešpondent pre strednú Európu, kanceláriu má vo Viedni a Bratislavu vidí ako "malé útulné mesto so šarmantným historickým centrom".

Agentúra vyšle na summit 20-členný štáb svojich ľudí. "Po nedávnej návšteve pápeža bude Slovensko opäť na mape sveta," povedal Kole.

Na Slovensku sú už aj traja novinári z Čínskej tlačovej agentúry a jeden fotograf. "Veľa sme toho ešte zo Slovenska nevideli," povedal fotograf Chen Li-gun, ale z toho, čo zatiaľ videl, má pocit, že "všetko je dobre pripravené na summit".

Čínsky fotograf chce urobiť krásne fotografie zo Slovenska a prekvapil svojimi znalosťami o okolnostiach vzniku samostatného štátu v roku 1993. Zaujímalo ho, ako si Slováci zvykajú na kapitalizmus a či im nie je ľúto za "štátom, ktorý sa o vás postaral".

Jacek Kaczmarek z Poľského rozhlasu povedal, že sú s kolegami u nás už tri dni. "Robíme o Slovensku viacero reportáží," povedal. Jednou z nich je napríklad téma rovná daň a ďalšie reformy. Ľudia, s ktorými sa rozprávali na ulici, "hovorili o strachu z dosahu reforiem, ale nemôžeme povedať, že by boli proti nim".

Všetci novinári dostali DVD o Bratislave, ktoré si dal vyrobiť magistrát hlavného mesta. Bratislava má aj svoj stánok priamo v centre tlačového centra, má k dispozícii rôzne prospekty. Novinári dostali aj informácie o celom Slovensku.

ROMAN KRPELAN

obsah | svět - svet