V Chorvatsku vyšel unikátní sedmijazyčný slovník

V polovině listopadu byla v Chorvatsku představen Sedmijazyčný slovník pražského benediktýna Petra Lodereckera a chorvatského lexikografa Fausta Vrančiće. Na vydání tohoto unikátního díla z roku 1605 se podílely vydavatelství Novi Liber, záhřebská Národní a univerzitní knihovna a České velvyslanectví v Chorvatsku.

Původně vydal Faust Vrančić v Benátkách roku 1595 svůj Slovník pěti jazyků, který zahrnoval latinu, italštinu, chorvatštinu, němčinu a maďarštinu. Petr Loderecker ho pak za deset let obohatil o češtinu a polštinu a tak vzniklo dílo sedmijazyčné.

S nápadem vydat slovník přišel překladatel a organizátor česko-chorvatské kulturní spolupráce Dušan Karpatský. Faksimile vznikla na základě výtisku uloženého ve Sbírce rukopisů a starých knih záhřebské Národní a univerzitní knihovny. Obsahuje 576 stránek slovníku a 92 stran českochorvatského dodatku. V něm se zamýšlejí nad historicko-politickým významem slovníku Václav Havel a chorvatský premiér Ivo Sanader, lexikografický přínos slovníku hodnotí Radoslav Katičić a Marko Samardžija a Dušan Karpatský píše o česko-chorvatských literárních vztazích.

Záhřebské prezentace slovníku se zúčastnili nejvyšší státní činitelé České republiky a Chorvatska: chorvatský prezident Stjepan Mesić, premiér Ivo Sanader, místopředsedkyně vlády Jadranka Kosorová, český velvyslanec v Chorvatsku Petr Buriánek a premiér České republiky Jiří Paroubek. Podle jeho slov vydání slovníku symbolizuje jednu z hlavních vazeb mezi Čechy a Chorvaty - a to mimořádně silnou a bohatou kulturu a vzdělávání.

Podle chorvatského premiéra Ivo Sanadera pražský benediktýn a encyklopedista Petr Loderecker a velikán chorvatské kultury Faust Vrančić napsali významnou kapitolu dějin evropské lexikografie: "Tito dva autoři svým 400 let starým dílem vytyčili směr evropské spolupráce, kterou naše generace uvádí do života v rámci procesu evropské integrace."

V České republice proběhla prezentace slovníku v říjnu a uspořádaly ji Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 a Chorvatské velvyslanectví v ČR.

LENKA LALIĆOVÁ, převzato z www.radio.cz

obsah | svět - svet