Slovenskí policajti vraj patria v Bosne k najlepších

Slovenskí policajti patria v Bosne a Hercegovine medzi najlepších.

"Získali si potrebný rešpekt aj dôveru, patria k najlepším. Niektorí si odnesú domov aj významné ocenenia, vedia aplikovať skúsenosti zo Slovenska v cudzej krajine," skonštatoval vedúci oddelenia policajných pridelencov a mierových misií Úradu medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia PZ Ján Bíž po návrate z inšpekcie prvej mierovej misie slovenských policajtov.

SR sa pripojila policajnými silami do kontingentu európskych policajných síl vyslaním štyroch príslušníkov ešte v novembri 2002, potvrdila pre TASR hovorkyňa Prezídia PZ Magda Krasulová. V súčasnosti už v policajnej mierovej misii vedenej Európskou úniou na území Bosny a Hercegoviny pôsobia šiesti príslušníci.

Zúčastňujú sa na medzinárodných seminároch, konferenciách, rokovaniach a podieľajú sa na vyšetrovaní prípadov. Spolu s miestnou políciou vyšetrovali rozsiahle podvody súkromnej firmy voči daňovému a colnému riaditeľstvu v meste Gruda. Zapojili sa do niekoľkých akcií súvisiacich s dílerstvom drog, obchodom so zbraňami, pátrali aj po nezvestných osobách.

Slovensko má dvoch policajtov v Jordánsku a pripravuje misiu v Macedónii. Dvaja z vyslaných policajtov v Bosne sa 25. mája vrátia po dvoch rokoch služby domov. Po nich nastúpia policajti, ktorí úspešne absolvovali náročné výberové konanie.

SME

obsah | svět - svet