Stará vlasť láka potomkov Slovákov v USA

O Slovensko ako o vlasť svojich predkov sa zaujíma v USA druhá až tretia generácia pôvodných slovenských prisťahovalcov. Pre Pravdu to povedal slovenský genealóg Peter Nagy.

Kam najčastejšie smerujú Američania, ktorí pátrajú po svojich slovenských predkoch?

Je to východné Slovensko, Podkarpatská Rus a Halič. Odtiaľ bola najväčšia emigrácia, pretože to boli najchudobnejšie oblasti Rakúsko-Uhorska. Emigrácia sa začala okolo roku 1870, vrcholila pred prvou svetovou vojnou a obnovila sa po druhej svetovej vojne. Druhá oblasť, z ktorej sa najviac vysťahovávali ľudia do USA, boli myjavské kopanice, slovensko-moravské pomedzie, Orava.

Akí sú Američania, ktorí hľadajú korene na Slovensku?

Svojich predkov hľadá na Slovensku generácia amerických päťdesiatnikov až šesťdesiatnikov, ktorí sú vnukmi prisťahovalcov. Väčšinou mi hovoria, že ich starí rodičia sa neradi alebo len málo zmieňovali o svojej pôvodnej vlasti. Ich rodičia buď po slovensky už vôbec nevedeli, alebo hovorili iba lámane. Tretia generácia je iná, jeden z mojich klientov, ktorý sa systematicky začal zaujímať o svoj pôvod, keď mal asi tridsať rokov, dokonca vypátral, kde je na Slovensku kostol, v ktorom bola pokrstená jeho stará mama a dal tam pokrstiť svoju ročnú dcérku.

Pôvodné slovenské komunity boli okolo priemyselných aglomerácií, napríklad okolo Clevelandu a Pittsburghu, no neskôr sa rozptýlili po celých USA. Dnes sa ich potomkovia ozývajú aj z Havaja alebo dokonca aj z Aljašky.

Práca genealóga pripomína niekedy detektívku.

Áno, je to tak trochu práca detektíva a trochu historika. Základným zdrojom informácií sú matriky. V Uhorsku bolo vedenie civilných matrík povinné od roku 1895. Indíciou je niekedy aj meno. Často siaham po telefónnych zoznamoch alebo živnostenských registroch.

Je hľadanie predkov iba akousi nostalgiou, alebo má aj iný rozmer?

Čo sa javí možno len ako nostalgia po predkoch, je hodnotná záľuba, pretože popri rodinnej histórii sa dozviete veľa aj o histórii krajiny. Na svojej práci genealóga si tiež cením aj to, že vlastne zviditeľňujem Slovensko. Američania majú dodnes veľmi skreslené predstavy o našej krajine.

IDA BIBELOVÁ

obsah | svět - svet