V Iraku zahynuli traja Slováci, vybuchla munícia

Pri plnení služobných povinností v utorok ráno medzi 7:10 až 7:15 nášho času zahynuli v Iraku traja slovenskí vojaci. Doposiaľ z neznámych príčin asi 150 km od tábora al-Hilla vybuchlo poľské vozidlo naložené muníciou. Pri výbuchu zahynuli aj dvaja Poliaci a jeden Lotyš.

Veliteľ slovenskej jednotky pplk. Karol Navrátil podľa službukonajúceho vojaka, ani hovorca neboli v tábore al-Hilla prítomní.

Presnú príčinu udalosti majú vyšetriť dve komisie. Po vybavení príslušných formalít vycestuje do Iraku komisia pod vedením gen. Jaroslava Vývleka, druhá vyšetruje udalosť priamo na mieste nešťastia.

V priestore nehody pracovala ženijná čata, ktorá okamžite prerušila všetky práce a v súčasnosti sa pripravuje na návrat do tábora v al-Hilla. Všetci ostatní vojaci sú v poriadku, potvrdil minister obrany Juraj Liška. Mená obetí zverejní ministerstvo až po tom, ako budú informovaní pozostalí.

Liška očakáva, že sa na Slovensku rozprúdi diskusia o pôsobení našich vojakov v Iraku. Zdôraznil pritom, že nešlo o útok, ale nehodu. "Tak ako sa stala v Iraku, mohla sa stať kdekoľvek na Slovensku," dodal minister. Telá mŕtvych vojakov najskôr prevezú na základňu v nemeckom Ramsteine a odtiaľ na Slovensko, uviedol náčelník štábu operácií a výcviku gen. Peter Gajdoš. Termín pohrebu ešte nie je určený.

Za najsmutnejšiu správu vo svojom doterajšom politickom živote označil smrť troch slovenských vojakov v Iraku predseda parlamentu Pavol Hrušovský. V telegrame pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť v mene Národnej rady. "Naši vojaci pomáhali nastoliť pre obyvateľov Iraku pokojnejší a mierumilovnejší život. Považujem ich za hrdinov, pretože obetovali život za iných," povedal. Zároveň prejavil účasť všetkým, ktorí pri výbuchu zahynuli spolu s našimi vojakmi.

Hrušovský ešte nemal presné informácie, ako nastal výbuch. Zdôraznil však, že nešlo o teroristický útok. Aký bude postoj KDH na najbližšej schôdzi parlamentu, kde sa má hovoriť o bezpečnostnej situácii a Iraku, odmietol povedať. "Počkáme si na informácie a potom sa vyjadríme." KDH už v minulosti presadzovalo diskusiu o pôsobení našich vojakov v Iraku, odmietlo však ich okamžité stiahnutie.

Utorňajšia nehoda v Iraku je siedmou so smrteľnými následkami v histórii účasti slovenských vojakov v zahraničných misiách.

Slovenský vojak zahynul

Len niekoľko hodín po tragédii v Iraku zahynul ďalší slovenský vojak v zahraničnej misii. Tento raz išlo o príslušníka mierových síl UNFICYP na Cypre. Pri bežnej prehliadke priestoru vrtuľníka medzi 10.30 h až 10.45 h cyperského času ho pri vystupovaní z vrtuľníka nešťastnou náhodou zachytil rotor stroja. V tom čase vojak práve postupoval dozadu. Ťažkým zraneniam podľahol v cyperskej nemocnici o trištvrte hodinu po nešťastí.

Premiér Mikuláš Dzurinda prijal správu o smrti vojaka na Cypre, ako aj o ďalších troch vojakov v Iraku s najhlbším zármutkom. Pozostalým rodinám a blízkym vyjadril hlbokú sústrasť. "Vojaci boli súčasťou misií, na ktoré ich vyslala Slovenská republika, naša vlasť. V tejto ťažkej chvíli sme preto v myšlienkach s ich rodinami. Svoju spomienku venujeme vojakom, ktorí si plnili služobné povinnosti," povedal Dzurinda.

Na Cypre pôsobí aktuálne 277 slovenských vojakov. V mierovej misii pod mandátom OSN účinkujú od mája 2001.

Úmrtia príslušníkov Ozbrojených síl SR v mierových misiách:

Február 1993 - Rotmajster Igor Rigo, UNPROFOR, zahynul pri delostreleckej prestrelke medzi Srbmi a Chorvátmi na území bývalej Juhoslávie.

27. októbra 1994 - Čatár Vladimír Grman, UNPROFOR, podľahol ťažkým zraneniam zapríčineným zlyhaním hydrauliky zdvíhacieho zariadenia, používaného pri inštalácii anténnych spojovacích systémov.

31. mája 1996 - Nadporučík Dušan Chrašč, UNTAES, zomrel v Slavónsku po prekonanom zápale okostice. 19. júla 2001 - Podplukovník Ľubomír Orság, pozorovateľská misia EÚ, zahynul v Macedónsku po nájazde terénneho vozidla na mínu

11. februára 2002 - Desiatnik Vladimír Kollár, UNMEE, zahynul pri havárii vozidla Tatra 815 v Eritrei. 15. mája 2002 - Čatár Miroslav Hajduch, KFOR, zomrel v Kosove, keď ho zachytilo bojové vozidlo pechoty. 8. júna 2004 - V Iraku pri odmínovacích prácach zahynuli traja vojaci. Výbuch sa odohral medzi 7:10 až 7:15 nášho času neďaleko mesta Suvajráh.

(mm, ebe), SME

obsah | svět - svet