Slovenskí vojaci obeťami teroristov?

Smrť troch slovenských vojakov mohla byť buď nešťastnou náhodou, ale aj teroristickým útokom alebo mínometným útokom či už granátmi alebo raketami. Povedal to dnes počas telemostu BRATISLAVA - IRAK veliteľ slovenskej jednotky Karol Navrátil. Dodal, že na mieste nešťastia pracuje vyšetrovacia komisia. Podľa predbežných informácií, ktoré mal k dispozícii, vybuchla munícia, ktorú prevážalo poľské vozidlo na likvidáciu k trhacej jame.

Podľa Navrátila sa nebude dať presne zistiť, ako ďaleko boli slovenskí vojaci od vozidla. Predpokladá, že boli pri trhacej jame, približne 50 až 100 metrov od vozidla. Ďalšia 26-členná skupina vojakov bola približne pol kilometra od miesta výbuchu.

Slovenskými vojakmi táto mimoriadna udalosť zatriasla. "Chlapci sú otrasení. Všetci sme hlboko zarmútení stratou spolubojovníkov," povedal Navrátil. Jednotka je v súčasnosti v základnom kempe, v stredu sa presunie do kempu Charlie, kde sú ostatní slovenskí vojaci.

Slovenskí vojaci sa popoludní zišli a uctili si pamiatku zabitých vojakov. Navrátil vyjadril úprimnú sústrasť celej jednotky blízkym nebohých vojakov. "Bolo nám cťou slúžiť s takými vojakmi, ako boli oni a všetci si uchováme trvalú spomienku na nich. Česť ich pamiatke," povedal. Dnes a v stredu budú zádušné omše za zabitých vojakov a vo štvrtok sa uskutoční spoločná rozlúčka so všetkými šiestimi mŕtvymi vojakmi. Prevoz telesných pozostatkov na Slovensko má zabezpečiť americká strana.

Známe sú už aj mená slovenských vojakov. Večná pamiatka rotnému Petrovi Dingovi, čatárovi Vladimírovi Simonidesovi a čatárovi Miroslavovi Frkáňovi.

(r)

obsah | svět - svet