Slovensko možno vycvičí aj irackých ženistov

Slovensko by mohlo pomôcť Iraku nielen výcvikom vojenských policajtov, ale aj v ženijnej oblasti. Uviedol to slovenský veľvyslanec pri NATO Igor Slobodník, pričom to nevylúčil ani zástupca náčelníka generálneho štábu armády Peter Novotňák.

"Predpokladám, že aj v tejto oblasti sa črtá možnosť," povedal Slobodník. Aj podľa Novotňáka je Slovensko viac skúsené v ženijných prácach ako napríklad v školení vojenských policajtov.

"Irackí vojenskí policajti sa majú cvičiť na podporu bojovej činnosti, čo je niečo úplne iné, než robí naša polícia," povedal Novotňák. Naopak, pri odmínovaní či iných ženijných prácach ma slovenská armáda bohaté skúsenosti z terénu, keď v rámci misii pôsobila vo viacerých štátoch vrátane Iraku. Ako Novotňák dodal, konečne rozhodnutie je na vláde. "Nech bude akékoľvek, my ho vykonáme," povedal. Jasné zatiaľ nie je, kde by Slovensko irackých vojakov cvičilo - či doma, alebo tam vyšle tím niekoľko desiatok ľudí, ktorí by pôsobili priamo v Iraku.

Práve na tom, kde má výcvik prebiehať, sa včera nevedela zhodnúť Severoatlantická rada. Dohodu o spôsobe pomoci blokovalo Francúzsko, ktoré na rozdiel od USA žiadalo, aby výcvik prebiehal mimo územia Iraku.

Definitívne rozhodnutie, ktoré vytvorí podmienky na to, aby členské štáty prišli so svojimi návrhmi pre pôsobenie v Iraku, by malo padnúť dnes.

(pt), PRAVDA

obsah | svět - svet