Americký Sokol zasedal

Ve dnech 21.-24. dubna 2005 pořádal v Clevelandu v prostorách České národní síně (Bohemian National Hall) svou 18. celostátní konferenci Americký Sokol. Při této příležitosti se konal slavnostní banket, kterého se zúčastnil rovněž senátor George Voinovich s chotí a starostka města Cleveland Jane L. Campbellová.

V letošním roce slaví Sokol 40 let své činnosti v USA.

Při příležitosti zasedání vystoupila skupina High Voltage Gymnasts, cvičenci pořádajícího Sokola, a hudební soubor Sokol Greater Cleveland Czech Singers. K tanci i poslechu hrál dechový orchestr The Old-Style Czech Brass Band pod vedením Billa Hronka. Předtančení obstarali členové skupiny Sokol Greater Cleveland Czech Folk Dancers.

Česká komunita v Clevelandu patří již od počátku osídlení této oblasti našimi přistěhovalci k nejvýznamnějším v celých USA. Řada clevelandských Čechoameričanů je již vyššího věku. S jejich odchodem zmizí i suverénní znalost češtiny, kterou si stále udržují. Aktivní zapojení mladších příslušníků české komunity však slibně nasvědčuje tomu, že o české památky a dědictví v této části USA bude postaráno i v budoucnu.

MZV ČR

obsah | svět - svet