Premiér ČR se ozval proti Castrovu režimu

Alina Fernández Revuelta působí na první pohled jako docela nenápadná a milá dáma středních let. V Bongos Café, luxusním centru kubánské exilové komunity, které má podle mnohých turistických prospektů uprostřed Miami připomínat "atmosféru Havany slavných 50. let", však patří mezi prominentní hosty.

Paní Revuelta je totiž dcera kubánského diktátora Fidela Castra, která před režimem svého otce prchla - jako téměř milion jejích krajanů za posledních 40 let - do USA. V neděli přijel ji a její kolegy z kubánského exilu podpořit český premiér Vladimír Špidla.

Castrova dcera chválí přístup Čechů

"Česká republika dělá to, co je potřeba," říká dcera Fidela Castra v rozhovoru s českými novináři. O tom, co osobně cítí ke svému otci, však mluví zjevně trochu nerada: "Cítím se spíš jako Kubánka a exulantka než jako jeho dcera." Pro vůdce kubánského exilu však je nenáviděný Castro stále tématem číslo jedna - premiér Špidla to osobně poznal na výletě jachtou Marymar Ven (její majitel, jeden z kubánských vůdců, za ni zaplatil čtyři miliony dolarů) a při setkání s bývalými Castrovými vězni na ostrově Fischer Island.

"Říkali jsme jim, aby se víc soustředili na budoucnost, na to, co bude po Castrově pádu," popsal atmosféru jeden z účastníků jednání. "To bude ale problém už proto, že kubánský exil je poměrně nejednotný. Ještě než jednání vůbec začalo, dva jeho účastníci chtěli odejít na protest proti účasti jiných hostů." Přes drobné rozmíšky bylo Špidlovo setkání s kubánským exilem svého druhu historickou událostí: znalci místních poměrů totiž tvrdí, že to bylo vůbec poprvé, kdy se exiloví předáci - a možná budoucí vysocí kubánští politici - sešli najednou a v takovém počtu.

Premiér Špidla měl na sobě typickou kubánskou košili

Všichni velmi doufají, že se konec režimu karibského tyrana blíží, ale kdy se konečně zhroutí, to si nedovolí předpovídat ani Castrova dcera.

"Nemám křišťálovou kouli, nevím, kdy se to stane, ani zda to bude cesta pokojná, nebo násilná, ale rozhodně je nevyhnutelná," říká paní Revuelta, ale hned dodává, že sází spíš na pokojnou variantu: "Kubánský lid je příliš utiskovaný na to, aby se vzbouřil. A Castro je stále silný."

V Bongos Café duní kubánská salsa, podává se osvěžující mojito. Vladimír Špidla, oblečený v typické kubánské dlouhé košili, dostává dárek: španělský překlad Havlova eseje Moc bezmocných. Havel má mezi kubánskými exulanty i opozicí přímo na Kubě mimořádně dobré jméno. A premiér Vladimír Špidla svým gestem podpory odpůrcům Castrova režimu jednoznačně navazuje na Havlovu politiku.

"Česká republika má za sebou dlouhou totalitní zkušenost, proto si vážím všech, kteří se totalitě postaví a třeba pro to riskují své životy," říká premiér a ostře odmítá potlačování lidských práv na Kubě. Situace na Kubě je přitom značně napjatá zejména poté, co Castro poslal na dlouhé roky do vězení některé své kritiky.

Když kolona českého premiéra míří z Bongo Café na miamské letiště, symbolicky míjí Freedom Tower - historický bod, přes nějž při své cestě za svobodou prošly místním přístavem desítky tisíc Kubánců. Na věži visí obří kubánská vlajka.

JINDŘICH ŠÍDLO

obsah | svět - svet