Šramka rozhodcom na Arabian Cupu

Igor Šramka nás zastupoval na XVI. ročníku Arabian Cup. Slovenský futbalový rozhodca na neoficiálnom šampionáte arabských krajín v Kuvajte pobudol dvadsaťdva dní. Domov si doniesol množstvo zážitkov, avšak za najväčší považuje osobné stretnutie s brazílskym trénerom Scolarim!

"U nás na jeseň som účinkoval v deviatich stretnutiach za päť mesiacov. V Kuvajte ma za sedemnásť dní nominovali na sedem zápasov! V poslednom som už pocítil aj únavu," vyznal sa 44-ročný slovenský rozhodca Igor Šramka, ktorý si zarobil stotisíc korún. "Arabským reprezentáciám predpovedám dobrú budúcnosť, pretože ich hráči sú rýchli, aj technicky vyspelí, ale taktické myslenie je na nízkej úrovni. Majú angažovaných zahraničných trénerov. Napríklad český Máčala vedie Omán."

Spoznal aj kuvajtskú púšť a stravovanie v typickom stane, kde pobehovali ťavy. "Bolo tam neuveriteľné množstvo otravných múch, čo som v živote nezažil. Mal som strach, aby som nejakú nezhltol..." Šejk a zároveň predseda kuvajtského olympijského výboru ho pozval na slávnostný obed. "Spoločne sme fajčili šišu, to je taká vodná fajka." Milé boli stretnutia s viacerými ľuďmi z bývalého Československa, ktorí v súčasnosti pracujú v Kuvajte. "Azda nezabudnuteľným zostane pozvanie jadrového výskumníka Jardu Jakeša na večeru k nemu domov - inak brata Miloša Jakeša, bývalého generálneho tajomníka ÚV KSČ," dodal I. Šramka, ktorý spoločne s Ľ. Micheľom nebudú chýbať na šampionáte v Portugalsku.

Za najcennejšie považuje slovenský arbiter osobné stretnutie s brazílskym trénerom Luizom Felipem Scolarim, ktorý pred dvoma rokmi získal titul majstra sveta práve s Brazílčanmi. Momentálne však trénuje Portugalsko. "Trénera Scolariho do Kuvajtu pozvali, pretože tam v minulosti pôsobil. Debatovali sme spolu tri hodiny o všetkom možnom, avšak o slovenskom mužstve a kvalifikácii sa veľmi nerozširoval. Povedal, že teraz sa plne sústredí len na ME. V žiadnom prípade nie je za zmenu futbalových pravidiel. Podotkol však, že pri sporných gólových momentoch, či prešla, alebo neprešla lopta za čiaru, by mohli byť nainštalované kamery v bránke. Pri rozlúčke na moje veľké prekvapenie vytiahol brazílsky dres, ktorý mi daroval. Dokonca prisľúbil, že na niektorý ich jarný prípravný duel nás prostredníctvom neho pozve Portugalský futbalový zväz!"

JOZEF KORBEL

obsah | svět - svet