Slovenská jednotka v Iraku chce viac dôstojníkov v štábe

Vývoj situácie v Iraku prinútil veliteľa slovenských ženistov podplukovníka Ondřeja Novosada, aby rozmýšľal nad zmenami v štruktúre kontingentu. Slovenská jednotka podľa neho potrebujhe viac dôstojníkov v štábe divízie v Bagdade.

"Na scénu čoraz viac vychádzajú teroristi zo zahraničia a náboženskí fanatici, ktorých cieľom je Irak rozbiť a v jeho južnej časti vytvoriť fundamentalistický štátny celok," povedal hovorca slovenskej ženijnej jednotky Vladimír Mečiar. Sily, ktoré boli v minulosti spojené s režimom Saddáma Husajna, dnes už podľa neho nie sú takou hrozbou.

Slovenská jednotka je odkázaná na pomoc veliteľstva, ktoré v súčasnosti nemá kapacity na kvalitné zabezpečenie prostredia na prácu slovenských ženistov. Podľa Mečiara je nevyhnutné, aby sa posilnila pozícia slovenských dôstojníkov v štábe divízie, prípadne aj na veliteľstve koaličných síl v Bagdade. "Treba zvýšiť palebnú silu nášho kontingentu, ktorá je hlavným faktorom pri demonštrácii bojovej prevahy nad prípadným útočníkom."

Dve slovenské odmínovacie čaty za viac ako mesiac preverili pri irackom meste Karbala viac ako 16-tisíc m2 odmínovacím zariadením. S pomocou ručných detektorov preverili ďalších takmer 7-tisíc m2.

SME

obsah | svět - svet