Štrasburk zavalil rekordní počet stížností na Česko

Na Česko si loni ve Štrasburku stěžoval rekordní počet lidí. Úředníci Evropského soudu pro lidská práva zaregistrovali celkem 1443 stížností. Některé z nich jsou navíc hromadné a týkají se desítek i stovek lidí. Zprávu o stavu podaných žalob za první půlrok letošního roku předloží ve středu vládě ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Minulý rok přišlo do Štrasburku 1443 stížností na Česko. To je o 50 víc než předloni a zároveň nejvíc od roku 1993, odkdy existuje samostatná Česká republika.

Jednotlivé případy z poslední doby navíc zahrnují i hromadné stížnosti, například majitelů domů na regulaci nájemného, které se ve skutečnosti týkají stovek nebo tisíců stěžovatelů.

Když soud obdrží stížnost, nejprve zváží, zda se bude vůbec případem zabývat. Stížnost musí mít především v pořádku všechny formální záležitosti. Uzná-li ji tříčlenný výbor soudců za přijatelnou, oznámí to danému státu a vyžádá si jeho stanovisko.

Nepřijatelné stížnosti

Naprostou většinu stížností, a to nejen z České republiky, ale soud odmítne kvůli zjevné nepřijatelnosti. Například v roce 2003 dorazilo do Štrasburku 941 stížností, které se týkaly Česka. Do takzvaného stadia "komunikace" se jich dostalo jen 17. Za uplynulých 13 let se soud zabýval 346 stížnostmi.

Stěžovatelé vyhráli od roku 1993 šedesát devět sporů. Vláda se svými argumenty uspěla v jednapadesáti případech. Soud po jejím vysvětlení stížnost buď odmítl, nebo dal přímo vládě za pravdu. Sedm stížností bylo staženo, u 44 sporů dosáhly obě strany smíru a ve 175 případech zatím nebylo rozhodnuto.

Příliš pomalé soudy

V zásadě platí, že rozhodnutí štrasburského soudu nemůže zvrátit rozhodnutí tuzemské justice. Ani státu nemůže nařídit, aby změnil svou legislativu. Může pouze konstatovat, že stát porušil při posuzování kauzy lidská práva, a nařídit mu, aby zaplatil odškodnění.

Naprostá většina stížností se týká délky soudních řízení před českými soudy. Evropský soud pro lidská práva už v červenci 2003 konstatoval, že v Česku neexistuje účinný prostředek nápravy nepřiměřené délky řízení. Vláda proto loni schválila úpravu zákona o odpovědnosti státu za škodu, která umožní zaplatit škodu způsobenou soudními průtahy, aniž by se lidé museli obracet na štrasburský tribunál. Senátní ústavně-právní výbor minulý týden doporučil novelu beze změn schválit.

iDNES, ČTK

obsah | svět - svet