Potápěč Štěpánek překonal světový rekord

Nový světový rekord v královské disciplíně volného potápění vytvořil český reprezentant Martin Štěpánek. Na řeckém ostrově Spetses se pouze za pomoci ploutví ponořil do hloubky 103 metrů, čímž překonal o jeden metr dosavadní maximum Carlose Costeho z Venezuely v takzvané konstantní váze.

Sedmadvacetiletý Štěpánek se na rekordní pokus připravoval na Spetsesu zhruba od poloviny srpna. Při tréninkových ponorech ho zlobila bolest v uchu, ale v den "D" bylo všechno v pořádku.

Všechno proběhlo v pohodě, Martin je hodně spokojený. Potíž byla jen s proměnlivým počasím, občas byly velké vlny, jindy zase spodní proudy," řekla Štěpánkova spolupracovnice Pavlína Procházková.

O další světový rekord se na řeckém ostrově postaral Rakušan Herbert Nitsch, který na jeden nádech bez použití ploutví doplaval do hloubky 66 metrů. Štěpánek drží v současnosti dva světové rekordy. Druhý má v disciplíně free immersion (102 m), při níž potápěč bez ploutví ručkuje po laně pod hladinu i zpět.

O další maximum ve statické apnoi ho v červnu připravil Němec Tom Sietas, který vydržel v klidu na jeden nádech pod hladinou osm minut a 47 sekund.

JAN HÁJEK

obsah | svět - svet