Rada Európy uzavrela kauzu sterilizácií

Komisár Rady Európy pre ľudské práva Alvaro Gil-Robles považuje kauzu údajných sterilizácií rómskych žien na Slovensku za uzavretú.

Gil-Robles sa včera v Štrasburgu stretol so slovenským vicepremiérom Pálom Csákym, ktorý ho informoval o ukončení vyšetrovania celej aféry i opatreniach, ktoré vláda SR a parlament prijali.

Csáky už vlani komisárovi povedal, že obvinenia mimovládnej organizácie Telo a duša boli vykonštruované, a ani jeden zo súdov, ktorý takéto podania skúmal, ani vyšetrovatelia nedospeli k záveru, že by na Slovensku k sterilizáciám dochádzalo. Gil-Robles vo svojich správach nikdy netvrdil, že sterilizácie skutočne prebiehali, viackrát však upozorňoval na nedostatky v zastaranej slovenskej legislatíve, ktoré by takéto konanie umožňovali. "Pán vicepremiér informoval, ktoré právne normy sa zmenili, a akým spôsobom, a komisár Robles považuje túto informáciu za uzavretie tejto, nazvime to, kauzy," uviedol Csákyho hovorca Martin Urmanič.

Vicepremiér informoval komisára aj o celom súbore aktivít na zvýšenie kvality života rómskej populácie. Oznámil mu, že vláda si stanovila štyri hlavné priority smerom k rómskej komunite: vzdelávanie, zvyšovanie sociálneho statusu a možnosti zamestnať sa, zabezpečenie sociálneho bývania pre Rómov a infraštruktúra v osadách, napríklad zavádzanie pitnej vody a energií. Gil-Robles tieto priority privítal, pretože sám ich považuje v politike voči rómskej komunite za kľúčové.

NÁRODNÁ OBRODA

obsah | svět - svet