Kapitán New Jersey Stevens má slovenské korene

Kapitán New Jersey Devils Scott Stevens, ktorý v noci z pondelka na utorok dvíhal nad hlavu Stanleyho pohár, má slovenské korene.

Nekompromisný obranca to potvrdil v rozhovore pre člena Siene slávy slovenského hokeja a novinára denníka Toronto Sun Georgea Grossa, ktorý o tom informoval aj riaditeľa Siene slávy slovenského hokeja Štefana Nižňanského. Starí rodičia Scotta Stevensa Michal Vašiga a Helena Kundrátová sa narodili v Bajeroviciach na východnom Slovensku. Po prvej svetovej vojne vycestovali do Kanady a usadili sa vo Wellande v provincii Ontário. Tam sa ím narodili traja chlapci a céra Maria. Tá sa vydala za Larryho Stevensa, s ktorým vlastnili malý papiernický podnik, teraz sú už v dôchodku a žijú v Kitcheneri. Ích syn sa stal jeným z najslávnejších hokejových obráncov súčasnosti.

Ako kapitán mužstva New Jersey Devils vyhral Stevens Stanley Cup už po tretí raz. Premiérovo v roku 1995, druhý raz v roku 2000 a dosiaľ naposledy v práve skončenej sezóne. Po dva razy ho zvolili do prvého (1988, 1994), resp. druhého All-Star tímu (1992, 1997). "Ja som ho nazval Jánošíkom NHL," uviedol George Gross v správe pre kanceláriu SSSH, v ktorej zároveň navrhol, či by kapitán Devils v budúcnosti nemohol patriť do Siene Slávy slovenského hokeja.

V Bajeroviciach, kde žije 350 obyvateľov, je vraj takmer každý Stevensov príbuzný. Dodnes žije osemdesiatosemročná sestra jeho starej mamy Anna Sekeráková. O hokej sa živo zaujíma jej syn Michal. "V priebehu majstrovstiev sveta 1985 v Prahe Scotta navštívil môj švagor a chcel ho dotiahnuť k nám. Aj keď mal záujem, nepustil ho kanadský tréner. Tak švagrovi daroval hokejku," vzpomína Michal Sekerák, ktorý si o finále medzi New Jersey a Anaheimom prečítal iba v novinách. "V Bajeroviciach nechytíme televízny signál," vysvetlil. Spolu so Stevensom sa tohto roku tešil zo Stanleyho pohára aj košický rodák Jiří Bicek, ktorý ako prvý Slovák privezie Stanleyho pohár pod Tatry. V roku 1961 získal prestížnu trofej člen Siene slávy slovenského hokeja Stan Mikita, ale v tom čase už mal kanadské občianstvo.

ŠPORT

obsah | svět - svet