Štrasburský soud projednává precedentní žalobu na Česko

Sedmičlenný senát Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku ve čtvrtek projednal žalobu bratrů Hartmanových proti Česku. Neúspěšní restituenti se na něj obrátili se stížností, že bylo porušeno jejich právo na spravedlivý proces v rozumné lhůtě a také jejich právo na odvolání, dané mezinárodní Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod.

"Z průběhu jednání se nedá odhadnout, jak spor dopadne. Uvidíme," řekl včera Právu vládní zmocněnec Vít Schorm, který před soudem zastupoval ČR.

Verdikt v této kauze, který by měl být zveřejněn asi za dva či tři měsíce, bude přitom pro český stát klíčový. Pokud totiž Česko tento spor nevyhraje, pravděpodobně ve Štrasburku neuspěje ani v dalších zhruba padesáti kauzách tohoto typu a bude muset stěžovatelům zaplatit miliónová odškodnění.

Neúspěšní restituenti

Jiří a Jan Hartmanovi opustili tajně Československo v prosinci 1948. Poté, co nezákonně opustili republiku, jim lidový soud v Klatovech zabavil všechen majetek. Po roce 1989 požádali bratři o restituci rodinné vily a pozemků v Želízech na Mělnicku a také o vrácení čtyř domů s pozemky v Praze 4 a 7. Většina jejich nároků ale byla českými soudy zamítnuta.

Jan Hartman žije ve Francii a má dvojí občanství, české a francouzské. Jeho bratr se stal americkým občanem, v roce 1999 ale získal zpět české občanství. Poté, co Jiří Hartman loni v květnu zemřel, se v procesu rozhodl pokračovat jeho syn Nicholas Perizad Hartman.

IVANA CIHLÁŘOVÁ, NOVINKY

obsah | svět - svet