Česko prohrálo ve Štrasburku precedentní spor

Česko prohrálo u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku již jedenáctý spor. Za to, že se restituční spory emigrantů bratrů Hartmanových u českých soudů projednávaly příliš dlouho, bude muset stát zaplatit 77letému Janu Hartmanovi 4 tisíce eur (asi 120 tisíc Kč) a synovi jeho vloni zemřelého bratra Jiřího 6 tisíc eur (asi 180 tisíc Kč).

Podle dnes zveřejněného rozsudku jim musí Česko dále zaplatit i 1500 eur (asi 45 tisíc korun) jako náhradu nákladů a výdajů.

ČR bude ještě platit

Uvedená suma však nejsou zdaleka poslední peníze, které se v dohledné době budou muset ze stejného důvodu v prázdné státní kase najít. Podle slov vládního zmocněnce Vít Schorma, který Českou republiku ve Štrasburku zastupuje, je totiž verdikt v kauze Hartmanovi precedentem i pro dalších téměř padesát stížností na pomalost české justice, kterými se v současné době štrasburský soud zabývá.

"Nemyslím si, že budeme odsouzeni absolutně ve všech případech, ale v naprosté většině asi ano," řekl Právu Schorm. Kvůli nepřiměřené délce soudního řízení již Česko letos v lednu prohrálo spor s Danou Bořánkovou s Klatov. Té štrasburský soud přiřkl téměř 500 tisíc korun za to, že její spor s bývalým manželem o vypořádání majetku se vlekl celkem čtrnáct let.

České soudy nároky bratrů zamítly

Jiří a Jan Hartmanovi opustili tajně Československo v prosinci 1948. Protože republiku opustili v rozporu s tehdejšími zákony, lidový soud v Klatovech jim v roce 1955 zabavil všechen majetek. Po roce 1989 požádali bratři o restituci rodinné vily a pozemků v Želízech na Mělnicku a také o vrácení čtyř domů s pozemky v Praze 4 a 7. Většina jejich nároků ale byla českými soudy zamítnuta.

Jan Hartman žije ve francouzském Sapois a má dvojí občanství, české a francouzské. Jeho o rok mladší bratr Jiří se stal americkým občanem, v roce 1999 ale získal zpět české občanství. Když loni v květnu zemřel, v procesu se rozhodl pokračovat jeho syn Nicholas Perizad Hartman.

IVANA CIHLÁŘOVÁ, IVETA KRAMEŠOVÁ

obsah | svět - svet