Česko letos ve Štrasburku prohrálo rekordních 26 žalob

Na rekordních šestadvacet vzrostl v úterý počet sporů, které během letošního roku prohrálo Česko u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Za celé předcházející čtyři roky totiž bylo verdiktů odsuzujících český stát dohromady pouze čtrnáct.

Ve dvou včera zveřejněných rozsudcích dal soud za pravdu tvrzení Simony Škodákové i akciové společnosti Centrum stavebního inženýrství, že jimi vedené civilní spory trvaly či trvají neúměrně dlouho - v případě paní Škodákové to bylo čtrnáct let, v druhé kauze zatím šest let.

Spor Moniky Škodákové o rozdělení podílového spoluvlastnictví k nemovitostem probíhal u Okresního soudu ve Strakonicích a u českobudějovického krajského soudu od roku 1988 do roku 2001.

Štrasburský soud včera konstatoval, že projednávaná věc byla sice složitější kvůli potřebě znaleckého posudku a že jednání byla odročována na žádost účastníků řízení, nicméně i tak došel k závěru, že řízení skutečně provázely delší průtahy.

Zatímco stěžovatelka požadovala finanční náhradu ve výši přesahující 1,5 miliónu korun, soud jí ale přiznal jen osm tisíc euro (asi 250 tisíc korun) z titulu morální újmy a 400 euro (asi 12 tisíc korun) jako náklady řízení.

V druhém případě se stěžovatel, společnost Centrum stavebního inženýrství, soudí již od roku 1999 o náhradu škody. Řízení u Obvodního soudu pro Prahu 1 dosud neskončilo. Za neúměrnou délku sporu přiřkl soud společnosti, která jako odškodnění žádala téměř deset miliónů korun, náhradu morální újmy ve výši 2 800 euro (asi 85 tisíc korun).

(vac), PRÁVO

obsah | svět - svet