Čeští střelci přidali dalších 5 medailí

Titul mistrů světa ve skeetu trojice Jan Sychra, Bronislav Bechyňský, Leoš Hlaváček, a k tomu čtvrtá příčka Sychry a účastnické místo na OH 2004.

Další zlato přidali junioři Tomáš Caknakis, Bedřich Jonáš a Michal Bolík v malorážkovém běžícím terči na 30+30 ran, přičemž prvně jmenovaný je i mistrem světa v jednotlivcích. Do české medailové sbírky přibyla nakonec stříbra Luboše Račanského, Miroslava Januše a Miroslava Lízala ve stejné disciplíně seniorů v družstvech, Račanský pak v rozstřelu získal medaili stejné hodnoty mezi jednotlivci.

Ve skeetu se o titulech mistrů světa rozhodlo až poslední Sychrovou ránou. Jeho čtvrté místo po 35 ranách finále a následujících rozstřelů rozhodlo o účastnickém olympijském místě. Sychra si nakonec připsal celkových 146 bodů, zatímco Bechyňský zůstal se 118 ve třetí desítce a Hlaváček se 115 v páté.

Do poslední chvíle bojoval o účast ve finále Jan Dvořák v trapu. V poslední položce jednou minul a se 118 body zůstal jediný bod od finále, zaručujícího účastnické místo na OH 2004. Úřadující mistr Evropy David Kostelecký udělal rovněž jednu chybu a 116 bodů jej poslalo do druhé desítky. Pavel Kubec chyboval hned třikrát a se 113 body skončil v polovině stotřicetičlenného startovního pole. Titul získal Kuvajťan Al Muddaf, české družstvo skončilo sedmé.

O medaile se bojovalo také v běžícím terči malorážkou na 30+30 ran. Na programu byly rychlé běhy. Dříve začínali junioři. Bolíkovi upřeli rozhodčí jednu desítku a s 559 body skončil čtrnáctý, Bedřich Jonáš si hodně polepšil a s 576 b. byl pátý. Tomáš Caknakis však vystřílel celkem 591 bodů a stal se mistrem světa. Zlatou medaili získalo i družstvo.

Seniorskému týmu scházel ke zlatu jediný bod. Račanský nakonec prohrál rozstřel o zlato s Rusem Stěpanovem, když oba dosáhli 592 bodů. V rozstřelu pak trefil český reprezentant dvě devítky, zatímco soupeř dvě desítky. "Teď mě to mrzí, protože ke zlatu bylo blízko, ale před soutěží bych stříbro asi bral," řekl Luboš Račanský. Lízalovi stačilo 289 b., na sedmé a Janušovi 287 b., na deváté místo.

Eliminací a soutěží družstev začala velkorážná puška 60 ran vleže na 300 m. Milan Mach dosáhl 595 bodů a postoupil do pátečního závodu stejně jako Tomáš Jeřábek s 592 body. Milanovi Bakešovi nestačilo 582 b. na postup a družstvo skončilo až desáté.

KAREL FELT, PRÁVO

obsah | svět - svet