Čeští studenti pomáhali s distribucí pomoci Tamilským tygrům

Čeští studenti Hubert Topinka a Klára Kholová pomáhali bezprostředně po opadnutí ničivých vln na východním pobřeží Srí Lanky s distribucí humanitární pomoci, mimo jiné i separatistickým oblastem pod nadvládou takzvaných tamilských Tygrů.

Ti bojují za nezávislost severovýchodní části ostrova. Po Srí Lance se oba Češi potulovali několik týdnů, dnes se vrátili armádním speciálem zpět do Prahy. V momentě úderu obřích vln byl šestadvacetiletý Topinka s dvaadvacetiletou Kholovou hluboko ve vnitrozemí v královském městě Kandy.

O přírodní katastrofě se dozvěděli až večer z internetu. Několik dní předtím přitom procestovali část pobřeží, která byla vlnami nejvíce zasažena. Hned druhý den po katastrofě společně s dalšími cizinci pomohli shromáždit zhruba 20 tun pomoci. "Nashromáždily se hlavně léky a přikrývky," řekla na palubě letadla po cestě domů Kholová. Část materiálu pak byla naložena do autobusu, který s ní zamířil na východní pobřeží. "Jeli jsme autobusem do Trinkomale a odsud do oblasti kontrolované tamilskými Tygry," vyprávěl Topinka. Podle něj byla pomoc vezená autobusem jediná, která v tu dobu do odlehlého regionu dorazila. "Pracovníci Červeného kříže prý přijeli později a vládní pomoc místní separatisté odmítli," dodal student.

Místní úřady nechtějí s rebely spolupracovat

Podle jeho přítelkyně ani vláda nebyla k postiženým odbojným domorodcům příliš vstřícná - obávala se, aby pomoc neskončila v rukou velitelů vzbouřenců. "Politika je tam problém, navzájem se podezírali, kdo tu pomoc dostane," poznamenala. Jim však prý vládní vojska v pohybu nijak nebránily. Studenti tvrdí, že měli velké štěstí, protože ještě den před katastrofou spali v plážovém hotelu ve středisku Tangalla, které bylo záhy těžce poničeno.

"Dozvěděli jsme se, že polovina města byla srovnána se zemí," řekl Topinka. Kholová dodala, že když si to uvědomila, musela další tři dny brát prášky na spaní. Oba překvapilo, s jakou rychlostí se místní obyvatelstvo z katastrofy vzpamatovalo. "Lidé žili dál, fungovala elektřina i doprava," dodali.

Obří vlny, které zasáhly Srí Lanku minulou neděli po silném zemětřesení s epicentrem u severozápadních břehů ostrova Sumatry, v zemi zabily přes 28 000 lidí. Jejich počet však může ještě vzrůst. Celkově si přírodní katastrofa v zemích kolem Indického oceánu vyžádala na 130 000 obětí.

Dnes se z oblasti vrátilo české armádní letadlo Tu-154, které tam dopravilo humanitární pomoc a po cestě zpět do Prahy vyzvedlo několik českých a zahraničních turistů.

NOVINKY

obsah | svět - svet