Švejk stojí v Petrohradě

"Bylo to velkolepé, socha je nádherná a symbolika místa, kde v Petrohradě Švejk stojí, je výmluvná," řekl Právu Richard Hašek v pondělí po příjezdu z Ruska. "Dílo Alberta Čarkina je dvoumetrový bronzový monument na Balkánském náměstí, kde se scházejí Haškova a Bělehradská ulice. Navíc má vtip, Švejk salutuje a v druhé ruce za zády drží půllitr."

Odhalení se konalo minulý pátek za účasti Společnosti Jaroslava Haška u příležitosti 300. výročí založení Petrohradu a 120. výročí narození Jaroslava Haška, které připadá na 30. dubna. Zúčastnili se ho čeští i rakouští diplomaté, vedoucí představitelé města, haškolog Radko Pytlík i kosmonauti, kteří se přiznali, že si dobu trávenou v kosmu krátí četbou Švejka. Vladimír Remek, nyní obchodní rada velvyslanectví v Moskvě, nechával kolovat talisman miniaturního Švejka, který ho provázel do kosmu.

Oblíbený hrdina

Hlavní iniciátorka projektu, náměstkyně gubernátora Petrohradu Alla Markovová, soudí, že Švejk je jeden z nejoblíbenějších hrdinů v Rusku. "Lidé v Rusku a Česku jsou si velmi podobní. V nejtěžších dobách je zachraňoval smysl pro humor. Švejka u nás četli a znají všichni. Je to obraz optimistického hrdiny, který dokázal se ctí a důstojností překonat každou situaci. Pro nás je symbolem nevyčerpatelné energie a optimismu. Myslím, že si teď naše děvčata a chlapci budou dávat rande u Švejka."

V Rusku bylo vydáno 16 miliónů výtisků Haškova Dobrého vojáka Švejka, což je nejvíc na světě. "To je fenomenální. V Rusku jsou pro Haška otevřeny nejen dveře, ale i srdce," soudí jeho vnuk. V Lipnici nad Sázavou vlastní hostinec U České koruny, kde Jaroslav Hašek napsal podstatnou část Osudů dobrého vojáka Švejka. Dílo za milión: Richard Hašek před petrohradskou sochou Švejka.

Na odhalení pomníku, který byl postaven díky sponzorským darům a stál podle správy Frunzenského obvodu jeden milión rublů (asi stejně v korunách), se přišly podívat davy místních občanů, jimž byl odměnou sice lahvový, ale pravý budvar.

Švejk také v Humenném

Švejkova socha stojí také ve východoslovenském městě Humenné nedaleko železničního nádraží, tedy na místě, kde pro nadporučíka Lukáše sháněl koňak, když "se mu počalo vše nějak hnusit a cítil potřebu opít se, aby ho opustil světobol". Vedle sochy z umělého kamene je replika dnes už neexistující studny, z níž Švejk nabral hnědavou vodu, která ho zachránila před zlostí poručíka Duba.

FRANTIŠEK CINGER

obsah | svět - svet