Svět přivítal ČR v Evropské unii

Němečtí, francouzští i britští politici uvítali výsledky referenda o vstupu do EU. Většina přitom připomínala symbolickou polohu naší země. Česká republika je odedávna v srdci Evropy a nyní potvrdila, že tam patří, řekla předsedkyně česko-německé skupiny poslanců ve Spolkovém sněmu Petra Ernstbergerová.

Souhlas Čechů se vstupem do Evropské unie uvítali německý kancléř Gerhard Schröder a ministr zahraničí Joschka Fischer. "Jednoznačným hlasováním se Češi chopili historické šance," uvedl v tiskovém prohlášení šéf spolkové vlády. "Mám radost, že se vyplatilo osobní nasazení české vlády a našich evropských přátel." Kancléř zároveň uvedl, že vstup ČR do společenství dále posílí i vztahy mezi Českou republikou a Německem.

"Těším se na těsnou spolupráci v duchu vzájemné solidarity a společné odpovědnosti za budoucnost Evropy," konstatoval Schröder. Podle šéfa německé diplomacie Joschky Fischera jsou výsledky českého referenda i předchozích hlasování v ostatních kandidátských zemích povzbuzujícím signálem pro Estonsko a Lotyšsko, kde se referenda budou konat v září.

Kladný ohlas v Rakousku

Dlouhým potleskem reagovala rakouská ministryně zahraniční Benita Ferrerová- Waldnerová na výsledky referenda o vstupu České republiky do Evropské unie, které dopadly v prospěch zastánců evropské integrace. Ferrerová tímto způsobem společně s prvním náměstkem ministra zahraničí a státním tajemníkem pro EU Janem Kohoutem v centru Vídně ocenili postoj českých voličů. "Vítejte v Evropské unii. Máme radost, že tam budete s námi," řekla kostrbatou češtinou Ferrerová, která se v podvečer zúčastnila kulturního programu u příležitosti českého referenda.

Francouzi nás přivítali česky, Britové potleskem

Českým "vítáme vás" v tiskovém prohlášení reagovala francouzská ministryně pro evropské záležitosti Noëlle Lenoirová na kladný výsledek referenda o vstupu České republiky do Evropské unie. "Česká republika znovu nachází své místo v srdci Evropy, které odpovídá velikosti její historie a kultury," uvedla Lenoirová. Potlesk zazněl v budově britského parlamentu, když český velvyslanec Štefan Füle oznámil výsledky českého referenda o vstupu do EU. Britský ministr pro Evropu Denis MacShane, který také připomenul geografickou polohu země, řekl: " Jsem šťastný, že hlasy, které říkaly "ne" nebo "ještě ne", nevyhrály." Ocenil přitom přínos Vladimíra Špidly a jeho vlády.

V EU nesmějí vznikat bloky

MacShane zdůraznil, že nyní po celém kontinentu lidé říkají ano Evropě. Varoval však před vytvářením nových frakcí v EU, kdy se například staví malí proti velkým: "Každý evropský stát musí mít rovný hlas a musí se s ním zacházet se stejnou důstojností. Opakovali bychom staré chyby, kdybychom zase upadli do mentality bloků z dob studené války - malí versus velcí, severní proti jižním, atlanticisté versus kontinentálci." Expert na bezpečnostní a zahraniční politiku profesor Adrian Hyde-Price na londýnské konferenci o evropské integraci řekl, že noví členové posílí to křídlo unie, které si přeje pracovat pro novou, dynamickou Evropu ve spolupráci s USA.

Výsledky referenda vítá Slovensko, Maďarsko a Polsko

Představitelé slovenské vládní koalice i opozice uvítali výsledek českého referenda "Prezident Schuster věří, že naše spolupráce, jakož i pokračující součinnost visegrádské skupiny, se bude významně podílet na formování nové tváře společné Evropy," tlumočil jeho mluvčí obsah telefonické gratulace prezidenta Rudolfa Schustera českému protějšku.

"Výsledek je jednoznačný. Gratuluji občanům ČR, že se takto rozhodli," řekl místopředseda parlamentu a šéf vládní Strany maďarské koalice Béla Bugár. Podle něj je po českém plebiscitu jasné, že se všechny země visegrádské čtyřky rozhodly vstoupit do EU ve stejném čase a budou mít tudíž stejné podmínky i systém přechodu hranic.

Opozice oceňuje účast

"Všem v České republice bych chtěla blahopřát," sdělila předsedkyně slovenského integračního výboru parlamentu z opozičního Směru Monika Beňová. "Navzdory tomu, že ČR nemá zákonem stanovené kvórum pro platnost referenda, vyšší účast než na Slovensku jasně mluví o tom, že je tam politická kultura přece jen trochu dál než u nás."

K hojné účasti českých voličů podle místopředsedkyně Směru přispěla velmi dobře vedená kampaň, ale také diskuse mezi zastánci a odpůrci EU. Výsledek českého referenda uvítal také místopředseda opozičního Hnutí za demokratické Slovensko Ján Kovarčík: "Jsem přesvědčen, že Slovensko i ČR do unie patří a těší mě, že se Češi v tak vysokém procentu vyjádřili pro vstup do EU."

Výsledky přivítalo Polsko i Maďarsko

Referendum pečlivě sledovaly i další země visegrádské čtyřky. Okamžitě na ně reagovalo polské ministerstvo zahraniční a mluvčí vlády, podle nichž přinášejí dobrou prognózu pro další vývoj ve středu Evropy. Bývalý prezident Lech Walesa uvedl pro Českou televizi, že je šťastný, že Češi zdolali i poslední překážku na cestě do Evropy.

Radost z výsledků měl i mluvčí maďarské diplomacie Tamás Tóth: "Jsme šťastni, že další z evropských zemí se rozhodla pro sjednocenou Evropu." Doufá přitom, že podobně úspěšné budou i hlasování v dalších zemích, které se 1. května příštího roku mají stát stany EU.

Mluvčí maďarského ministerstva zahraničních věcí v telefonátu z Izraele ocenil vysokou účast českých voličů, stejně jako jejich výraznou podporu vstupu České republiky do EU.

NOVINKY

obsah | svět - svet