Začíná prestižní Světový pohár v ledním hokeji

Sedm mocných hokejových panství a Německo coby "chudý příbuzný" se předvedou na Světovém poháru. Turnaj dnes začíná zápasem Finsko - Česko v Helsinkách a vyvrcholí 14. září finálovou partií. Kdopak se do ní prokouše? Jak by mohlo vypadat nasazení týmů podle jejich současné síly?

1. Kanada Uznává jedině vítězství. Cokoliv jiného by pro ni bylo zklamáním. Má božský útok a gólmana Brodeura. Zranění obrů Blakea a Prongera však obnažila slabinu v defenzivě, jíž chybí zkušenost.

2. Švédsko Sestava vypadá bezvadně. Hvězdy Forsberga, Lidströma, Sundina či Näslunda doplňují dříči. Jen v brance nenajdete vyložené eso, byť na šampionátu v Praze chytal mladý Lundqvist výtečně.

3. Česko V zámoří drsně podceňují české beky. Prý jsou nejslabší ze všech účastníků. Ale není tak zle. Svou práci zvládnou, pokud je forvardi nenechají ve štychu. Když tým dodrží taktiku a bude držet pohromadě, projde do semifinále.

4. USA Jen šesti ze 23 hráčů do pole ještě není 30 let. Americká výprava připomíná zájezd důchodců. Veteráni by to však na užším kluzišti mohli uhrát rutinou. Naopak gólmani Esche, DiPietro ani Conklin nejsou moc prověření.

5. Slovensko Na poslední chvíli vypadli ze zdravotních důvodů útočníci Pálffy, Bondra a Handzuš, což je zásadní oslabení. Vždy nadšeně bojující vlastenci přesto mohou překvapit.

6. Finsko Není radno podceňovat zarputilé bruslaře ze severu. Mají brankáře Kiprusoffa, fantoma uplynulé sezony NHL. Kapitána Koiva však neobklopuje taková hromada talentu, jakou se holedbá konkurence.

7. Rusko Není divu, že se mu s výjimkou olympiády 2002 nevede. Zase je vinou sporů o vedení týmu oškubané o spoustu trumfů. Chytat nechtěli Chabibulin s Nabokovem. Omluvil se i centr Fjodorov.

8. Německo V osmičce je do počtu. Jedině gólman Kölzig skutečně patří ke světové elitě. Každé jeho vítězství by znamenalo senzaci. Ale pozor! Při předchozím ročníku jednu způsobilo. Potupně vyřadilo Česko.

KAREL KNAP

obsah | svět - svet