Svoboda: Pomůžeme USA s protiraketovým deštníkem

Ministr zahraničí Cyril Svoboda počítá s tím, že se Česká republika zapojí do systému americké protiraketové ochrany. O tom, zda by na českém území měly být rozmístěny i rakety nebo podpůrná zařízení, bude podle něj ještě rozhodovat vláda a parlament.

Svoboda řekl, že bude prosazovat "aktivnější" přístup než jen politickou podporu tomuto projektu. Na dotaz, zda by byl i pro umístění střel na českém území, uvedl, že to záleží na diskusi ve vládě, na ministerstvu obrany a v parlamentu. "To je jeden z nejvyšších stupňů. Povede se debata. Vědomě vám neřeknu míru participace," řekl.

S účastí na protiraketové ochraně počítá nová bezpečnostní strategie státu. Podle Svobody jsou možné čtyři stupně zapojení: od aktivní politické podpory po rozmístění raket. "Určitě bych byl rád, kdyby to bylo více než aktivní politická podpora," řekl bez bližších podrobností.

Spekulace o míře účasti na protiraketové ochraně rozvířily českou mediální hladinu už loni. Premiér Vladimír Špidla při své své nedávné návštěvě USA navrhl, že ČR postaví prapory na obranu proti zbraním hromadného ničení. Špidla ale popřel, že by v Americe jednal přímo o účasti v protiraketovém systému.

Hvězdné války po dvaceti letech

S myšlenkou protiraketového "deštníku" přišel už v 80. letech tehdejší prezident Ronald Reagan. Kvůli technickým potížím se ji nepodařilo realizovat. Systém zahrnuje detekci odpálených nepřátelských raket a jejich zničení ve vysoké dráze letu jinou raketou. Česká republika je z hlediska své polohy ve středu Evropy podle Američanů vhodným místem pro umístění střel. Před rokem 1989 tu měl své rakety tehdejší Sovětský svaz.

Svoboda dále hovořil o přítomnosti americké armády v Evropě. Podle něj je nezbytná pro zajištění bezpečnosti kontinentu. Pokud by se rozhodovalo o případném umístění jednotek v ČR, mělo by se podle něj proto na tuto věc nahlížet očima celé Evropy, nejen českých občanů.

(iln)

obsah | svět - svet