Svoboda v USA o vízech a Svobodné Evropě

O stěhování Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda a zrušení víz pro české občany bude ve Washingtonu jednat ministr zahraničí Cyril Svoboda. Svoboda se v úterý v hlavním městě USA sejde s americkým protějškem Colinem Powellem a poradkyní prezidenta George Bushe pro otázky národní bezpečnosti Condoleezzou Riceovou. Naděje na bezvízový styk mezi oběma zeměmi není ale příliš vysoká.

V rozhovoru pro Radiožurnál Svoboda připomněl, že otázka víz souvisí i s tím, jak čeští občané nyní dodržují podmínky amerických víz. "Mou ambicí je vrátit se z USA s přesným harmonogramem časových kroků kolem stěhování RFE/RL," prohlásil Svoboda. "Původní nájemní smlouva končí v prosinci a je třeba zajistit přestěhování Svobodné Evropy do jiné budovy ...a k tomu je potřeba pevný, závazný harmonogram."

Původně se pro nové sídlo RFE/RL vyhledalo 20 lokalit, dnes zůstávají čtyři místa. RFE/RL je na území ČR, protože to je náš příspěvek boji proti terorismu a také šíření demokracie a svobody slova, vysvětloval ministr zahraničí. "Nicméně jde o bezpečnost našich občanů a místa, kde se připravují programy, tedy v sídle bývalého Federálního shromáždění."

Kongresu se zrušení víz nelíbí

Svoboda se chce určitě bavit i o vízech. Upozornil ale, že vstřícnost americké strany ohledně zrušení víz závisí ale i na českých občanech a na tom, jak dodržájí daná pravidla. Nikdo by podle něj neměl do žádosti o vízum uvádět něco jiného, než pak ve skutečnosti na území Spojených států dělá. Největší problém je tradičně s prací načerno. "Výše zamítnutých víz v ČR je příliš vysoká a to brání tomu, aby Kongres dal souhlas ke změně režimu."

Zdůraznil současně, že na zrušení víz má velký zájem i Evropská unie. Deset členských zemí z 25 nemá s USA bezvízový styk a to je dost, řekl. V současnosti funguje asymetrický systém, kdy Američané mohou do evropských zemí cestovat bez víz, ale občané těchno zemí do USA víza mít musejí.

V otázce víz má v USA hlavní slovo Kongres, nikoli vláda nebo prezident. Ve Washingtonu chce o vízech proto v úterý jednat i se zástupci Kongresu. Svoboda ve čtvrtek vystoupí na konferenci nazvané Transatlantic Drift IV, která se týká vztahů USA, EU a a

nových demokratických států střední a východní Evropy. Ve čtvrtek večer odletí do michiganského Detroitu.

LIDOVKY

obsah | svět - svet