Slováci aj Česi chcú zakázať kosák a kladivo

Skupina konzervatívnych poslancov Európskeho parlamentu z nových členských štátov Európskej únie vyzvala vo štvrtok v Bruseli na zákaz komunistických symbolov, vrátane červenej hviezdy a kosáka s kladivom. Iniciatívu podporil aj slovenský europoslanec za SDKÚ Peter Šťastný spolu s kolegami z Estónska, Litvy, Maďarska a Česka. Poslanci tvrdia, že symboly komunizmu by mali byť zakázané, pretože pripomínajú útlak a utrpenie ľudí spôsobené totalitným režimom vo východnej Európe za čias Sovietskeho zväzu.

Chceli by sme rovnaké zaobchádzanie so všetkými zlými symbolmi totality, vyhlásil na tlačovej konferencii maďarský europoslanec Jószef Szajer. Nacistický a komunistický režim nemožno podľa neho z hľadiska utrpenia ľudí rozlišovať.

Szajer poukázal na debatu, ktorá už na európskej úrovni prebieha o možnom zákaze nacistických symbolov. Podľa neho i ďalších poslancov však treba rovnako pristupovať aj k symbolom komunistickým. Poslanci preto poslali list s takouto žiadosťou európskemu komisárovi pre spravodlivosť a vnútro Francovi Frattinimu, ktorý podporuje zákaz symbolov nacizmu.

Som veľkým stúpencom slobody prejavu, ale ak je tu pokus zakázať symboly jedného diktátorstva a nenávistného režimu, musí tu byť rovnosť, podporujem teda aj zákaz komunistických symbolov, povedal novinárom Šťastný. Komunistický režim je totiž podľa neho zodpovedný za oveľa viac mučenia, bolesti, utrpenia a úmrtí ako ktorýkoľvek iný režim.

Zakázaný by podľa poslancov mal byť napríklad symbol kosáka s kladivom. Bol to falošný symbol jednoty pracujúcich, ale v skutočnosti je to symbol útlaku, povedal bývalý litovský prezident Vytautas Landsbergis. Európska komisia zatiaľ reagovala na návrhy poslancov opatrne. Pripravovaný európsky rámec boja proti rasizmu a xenofóbii, v ktorom sa uvažuje o zákaze nacistických symbolov, nie je najvhodnejším pre diskusiu o symboloch komunizmu.

Frattini však plne chápe pocity bolesti a utrpenia, ktoré vyvolávajú v ľuďoch komunistické symboly, a je otvorený politickej debate o tejto téme, uviedol jeho hovorca Friso Roscam Abbing.

PRAVA

obsah | svět - svet