"Český" porcelánový talíř z potopeného Titaniku je na prodej v aukci

Jeden milion dvě stě padesát tisíc korun. Minimálně takový balík peněz si musí připravit kupec "českého" talíře z potopeného Titaniku.

Porcelánový talíř se před několika dny objevil v internetové aukci eBay. "Doufám, že konečná cena přesáhne sto tisíc dolarů (2,4 milionu korun)," uvedl majitel cenného kousku Jay Sherman pro deník Dallas Morning News, který jako první na probíhající aukci upozornil.

Příběh jeho talíře je téměř neuvěřitelný. Vyrobila ho před sto lety tehdejší rakousko-uherská porcelánka Pirkenhammer v Březové na Karlovarsku jako součást větší zakázky. "Porcelánka dodala pro Titanic talíře, servírovací podnosy, kávové soupravy, rybí mísy a další porcelán s luxusní dekorací," říká Jiří Chládek, který v továrně pracoval více než dvacet let.

O dodávkách pro Titanic však už neexistují žádné archivní dokumenty. Ty zmizely během druhé světové války a v divokých padesátých letech. "Informace o zakázce pro Titanic se tradovaly za první republiky mezi německými zaměstnanci. Ti je získali od svých předchůdců," uvádí Chládek.

Pravost talíře potvrdil dopisem i marketingový ředitel Denis Rustamov z Manufaktury Pirkenhammer IS, jedné z přežívajících částí původní porcelánky.

Sherman zdědil talíř po své pratetě Evě Hustedové, která podle jeho tvrzení přežila potopení Titaniku a porcelánový kousek z něj odnesla. Její jméno na současných seznamech pasažérů chybí, na druhou stranu se nikdy nepodařilo dát dohromady oficiální a zároveň konečný soupis všech cestujících. Titanic klesl ke dnu 14. dubna 1912, z více než 2200 cestujících jich přežilo jen sedm set.

Jay Sherman má přitom podle dallaského deníku dobrý důvod k prodeji rodinného pokladu - už několik let totiž přežívá jako bezdomovec. Zatímco Sherman může právem doufat v životní obrat, záchrana jedné z nejstarších porcelánek v Česku bude asi těžší. Od roku 2000 je totiž původní Manufaktura Pirkenhammer v bankrotu.

(sti, zed), MF DNES

obsah | svět - svet