Teličkových 15 minut slávy

Pavel Telička zřejmě až teprve teď úplně chápe rčení o "patnácti minutách slávy". Prvního českého eurokomisaře ta myšlenka musela nutně napadnout nad pátečním vydáním britského deníku The Times, respektive nad jeho přílohou Who is Who 2005 (Kdo je kdo). Ta byla věnována nováčkům letošního vydání této prestižní encyklopedie, která chce nabídnout Britům seznam všech důležitých lidí planety.

Letos se v ní v kategorii "zahraniční politici" vůbec poprvé objevil i devětatřicetiletý Telička - a díky svému věku si rovnou vysloužil nominaci Timesů do kategorie High Flyers. Tedy těch politiků, kteří míří vysoko a které by si měli čtenáři Timesů dobře zapamatovat. (Timesy do této kategorie zařazují ty nováčky Who is Who, kteří se do encyklopedie dostali před svými 46. narozeninami.)

Telička se do encyklopedie pochopitelně dostal coby člen Evropské komise - stejně jako všichni jeho kolegové komisaři z nových evropských zemí. A také jako Vladimír Špidla, který Teličku na podzim dost neobvyklým způsobem vystřídal poté, co mu tuhle práci zařídil jeho politický atentátník a nástupce Stanislav Gross.

Po boku Nicol Kidmanové

Telička se na seznamu ocitl v dobré společnosti - vedle něj najdeme ještě nového španělského premiéra a vycházející hvězdu evropské levice José Louise Zapatera a kyperského eurokomisaře Markose Kyprianoua. Soudě dle zvláštního rozsáhlého profilu, který mu Timesy věnovaly, se mimochodem nejpozoruhodnější novou postavou evropské politiky loni stal sedmatřicetiletý gruzínský prezident Michail Saakašvili.

Objevit se v encyklopedii Who is Who je samozřejmě věc prestiže, cti - a občas hodně těžko pochopitelných kritérií editorů této encyklopedie, jejíž každé vydání provázejí nekonečné debaty v londýnských médiích i společenských klubech. Letos vůbec poprvé se v ní objevila například hollywoodská herečka Nicol Kidmanová, ale také proslulý kytarista Eric Clapton, který na hudební scéně funguje už bezmála čtyřicet let.

Pravděpodobnost, že by se na stejném seznamu mohl Telička ocitnout i příští rok, je podle všeho nulová. Exkomisař se po svém bruselském vyhazovu definitivně rozloučil s diplomacií i státní správou: stal se soukromým poradcem a lobbistou. S dalšími dvěma společníky založil poradenskou firmu BXL Consulting se zaměřením na Evropskou unii. Nepovzbudí však přece jen ocenění Timesů Teličku k návratu do politiky a časem možná i na seznam? "Spekulovat o tom, co budu dělat za nějaký čas, je pro mě předčasné, zvlášť když jsem se teď kvůli okolnostem vydal na úplně jinou dráhu. Ale co bude za nějaký čas, to se uvidí," říká Pavel Telička.

JINDŘICH ŠÍDLO

obsah | svět - svet